Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva forårsaker en oppblåst Areola?

Hva forårsaker en oppblåst Areola?

Sår og oppblåst areola er vanlig under graviditet og amming.

En rekke forskjellige tilstander og medisinske problemer kan forårsake en oppblåst areola, men i de fleste tilfeller er normale hormonelle endringer skyld. Ammende mødre kan også merke økt puffiness og hevelse når babyene deres lærer å låse seg fast, voksende tenner, eller avvenning. Infiserte brystvorter eller brystvev kan være en årsak, også, og i sjeldne tilfeller kan puffiness være et symptom på brystkreft.

Pubertet og hormonelle endringer

Hormonelle endringer i puberteten er en vanlig årsak til oppblåste areoler.

Brystene - inkludert brystvortene og areolaene - er en del av det kvinnelige reproduktive systemet, og som et resultat blir de svært nært påvirket av hormonelle skift og endringer som har å gjøre med puberteten, menstruasjon, og overgangsalder. Jenter merker ofte først hevelse og ømhet når kroppen begynner overgangen fra barn til kvinne. Dette skjer vanligvis som svar på østrogen og andre hormoner, og har en tendens til å avta når utviklingen er fullført. Unge kvinner kan oppleve puffiness av og på i flere måneder og noen ganger år etter hvert som brystvevet ekspanderer, tøye ut, og vokse.

Noen ganger kan puffiness forekomme i bare ett bryst i timen.

Noen kvinner merker også hevelse og mindre betennelse i dagene før menstruasjonssyklusen starter. Hormonnivået er ofte i en tilstand av ekstrem fluks i løpet av denne tiden. Økt østrogen- og progesterontall kan påvirke alt fra humørsvingninger til muskelkramper, og ømhet i brystet er ofte på listen også. Mesteparten av tiden vil enhver puff forsvinne av seg selv når kvinnens menstruasjon starter.

Økte progesteronnivåer kan forårsake en oppblåst areola.

Eldre kvinner som går gjennom overgangsalderen ser ofte dette symptomet, også, og det er ofte et av de første tegnene på at endringer er i gang. Overgangsalderen er nært knyttet til puberteten, bare i stedet for å gjøre seg klar til å reprodusere kroppen, stenger du av den muligheten. Den ytre opplevelsen er veldig annerledes, men hormonene og intern kjemi bak begge prosessene er vanligvis ganske like.

Svangerskap

En oppblåst areola er et symptom som kan oppstå i overgangsalderen.

Puffiness og hevelse i areolene er en vanlig bivirkning av graviditet, spesielt i siste trimester mens brystene forbereder seg på å produsere og levere melk. Puffiness er mest vanlig i begge brystene samtidig, men kan skje en om gangen. Dette er mest vanlig hos kvinner som har bryster i forskjellige størrelser eller som har gjennomgått kosmetisk eller plastisk kirurgi. Hevelse er vanligvis bare en måte for kroppen å forberede og teste melkekanalene på. Noen væskesiv kan oppstå under denne prosessen, og i noen tilfeller øker pusten først når barnet er født og fôringen begynner. Det vil vanligvis forsvinne når kvinnens kropp tilpasser seg babyens behov, selv om dette noen ganger kan ta noen uker.

Amming Irritasjoner og infeksjoner

Brystene påvirkes av hormonelle endringer hos kvinner, inkludert menstruasjon.

Selv om amming er en naturlig prosess, det kommer ikke alltid lett til hver nybakte mamma. Babyer som har problemer med å låse seg fast, svelger, eller suging kan irritere areolen mens de prøver å spise, og brystkreft - en ofte smertefull tilstand som skjer når en mor lager mer melk enn babyen er villig eller i stand til å spise - bare gjør ting verre.

Når brystvev utvides, strekker seg, eller vokser, det kan forårsake en oppblåst areola.

Infeksjoner er en annen vanlig årsak. Trost, mastitt, og blokkerte kanaler er bare noen få eksempler på ammeproblemer som kan føre til hevelse og hevelse på eller rundt brystvortene, så vel som feber, intens smerte, og økt sensitivitet. Disse anses generelt som noe alvorlige og krever ofte medisinsk inngrep for å løse. Babyer som biter moren kan også forårsake hevelse, spesielt hvis de punkterer brystvorten.

Cyster og vekst

En cyste eller annen unormal vekst under hudoverflaten kan også være skylden. Dette er veldig ofte tilfelle når en kvinne bare har en oppblåst areola. Små vekster er ofte nesten ikke oppdagbare uten en grundig eksamen, og et mammografi eller annen medisinsk bildediagnostikk kan være nødvendig. De fleste unormale vekstene er godartede, som betyr at de ikke er skadelige i seg selv. Kirurgi eller visse antiinflammatoriske medisiner kan ofte sette en person tilbake til det normale med lite avbrudd i dagliglivet.

Brystkreft

Kreft er sjelden, men alvorlig, potensiell årsak til hevelse i areola. Brystkreft skjer når vevet i brystvorten, brystkjertler, eller lymfeknuter regenererer uendelig, som får ødeleggende svulster til å vokse og spre seg i hele kroppen. De fleste kvinner med brystkreft har mange flere symptomer enn enkel puffiness, selv om det ofte er et av de tidlige advarselstegnene på at noe bare ikke stemmer.

Når skal jeg få hjelp

Puffiness eller mindre hevelse er vanligvis ikke noe å bekymre seg for, og de fleste medisinske eksperter anbefaler en "vent og se" tilnærming der pasienter blir bedt om å overvåke symptomene sine, notere endringer eller smerter. Puffiness som ikke ser ut til å forsvinne av seg selv etter noen dager, det er smertefullt, eller som er ledsaget av feber, utslett, eller væskesiving bør vanligvis få medisinsk hjelp for å utelukke mer alvorlige tilstander. Alle som mistenker en infeksjon, bør også søke rask behandling for å forhindre at ting sprer seg.