Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanlige årsakene til gult spytt?

Hva er de vanlige årsakene til gult spytt?

Gul spytt kan skyldes en rekke faktorer, inkludert bakterier eller syre i munnen. Det kan også være et tegn på andre problemer, slik som infeksjon eller sur refluks. Disse tilstandene kan kreve behandling av lege eller tannlege.

Det kan være nødvendig med en tannlege for å behandle tilstander som forårsaker gult spytt.

Tilstedeværelsen av gult spytt tidlig på morgenen kan skyldes oppbygging av bakterier på tennene, tunge eller annet vev i munnen. Dette resulterer ofte i halitose, eller dårlig ånde, og kan øke sannsynligheten for tannråte. Bakterier i munnen kan vanligvis kontrolleres av god munnhygiene, som børsting og tanntråd regelmessig. Børsting eller skraping av tungen er spesielt viktig for personer med halitose. Hvis disse tiltakene ikke er tilstrekkelige, en tannlege kan være i stand til å gi andre forslag for å bli kvitt bakteriene som forårsaker halitose og gult spytt.


Regelmessig børsting og tanntråd kan forhindre bakterier i munnen.

Hvis den ledsages av en rennende nese, hoste eller andre forkjølelsessymptomer, gult spytt kan skyldes et overskudd av gult slim. Slim er vanligvis klart og finnes bare i små mengder av spytt. En forkjølelse, bihulebetennelse eller annen luftveissykdom, derimot, forårsaker ofte at slim blir gult eller grønt. Enten virale eller bakterielle sykdommer kan resultere i gult slim. Noen av disse forholdene avklares av seg selv, men hvis unormalt spytt og slim forblir i mer enn noen få dager eller ledsages av alvorlig ubehag, pasienten bør søke råd fra en lege.


Gul spytt ledsaget av rennende nese kan skyldes et overskudd av gult slim.

Acid reflux kan også forårsake gult spytt, spesielt om morgenen. Dette er en tilstand der fordøyelsessaftene som finnes i magen blir oppstøpt i spiserøret. Når pasienten ligger, disse juicene kan komme inn i munnen, resulterer i gult eller brunt spytt. Hvis det gule spyttet ledsages av halsbrann eller kvalme, det er sannsynligvis på grunn av acid reflux. I tillegg til ubehaget ved sur refluks, tilstedeværelsen av syre i munnen kan føre til tannråte eller andre orale helseproblemer.