Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanlige årsakene til grønn pus?

Hva er de vanlige årsakene til grønn pus?

Akne kan føre til grønn opphopning av pus.

Grønn pus er nesten alltid et tegn på infeksjon et sted i kroppen, selv om det er en rekke forskjellige spesifikke årsaker. Generelt, den grønne fargen indikerer tilstedeværelsen av visse antibakterielle proteiner. Dette er ikke i seg selv veldig talende når det gjelder alvorligheten eller skadeligheten av infeksjonen, og det er vanligvis bare et spørsmål om individuell immunrespons og kroppskjemi. Denne typen proteiner bæres vanligvis i de hvite blodlegemene og kan produseres av en rekke årsaker. Grønn pus kan være interessant å se, men i de fleste tilfeller vil det forsvinne av seg selv. Alle som er bekymret for mengden pus de ser, spesielt hvis det ser ut til å endre farge eller hvis tilstanden som forårsaker det ser ut til å bli verre, bør nok snakke med en medisinsk ekspert for å få hjelp. Noen ganger krever pusrelaterte infeksjoner sterke medisiner som antibiotika for å forsvinne.

Antibakterielle proteiner

Grønn pus kan være tilstede med hudinfeksjoner.

Pus er oftest en slags brungul farge, og grønne ting er vanligvis litt mer uvanlige. Dette betyr ikke at grønt nødvendigvis er mer bekymrende eller alarmerende, selv om. Nesten all pus består av døde bakterieceller og andre proteiner som i utgangspunktet er avfallsstoffer fra kroppens krig mot en bestemt infeksjon. En grønn farge skjer oftest når det er et enzym kjent som myeloperoksidase inn med denne blandingen. Myeloperoksidase er et spesifikt antibakterielt protein som er laget av hvite blodlegemer, og kan være nyttig for å bekjempe visse typer infeksjoner.

Hvis smerte og feber følger med et infeksjonssted med grønn pus, legehjelp kan være nødvendig.

Ikke alles celler lager dette enzymet, heller ikke alle gjør det som svar på noen bestemt type infeksjon. I de fleste tilfeller, grønn farge indikerer ganske enkelt at dette proteinet har blitt utskilt. Det sier ikke mye om alvorlighetsgraden av infeksjonen eller dens årsaker.

Vanlige observasjoner

Grønn pus forekommer ofte som respons på infeksjoner i øvre luftveier som bronkitt eller bihulebetennelse. Personer som lider av disse tilstandene kan hoste opp eller nyse ut pus, Noen ganger også kalt "slim" når det oppstår i luftveiene, det ser litt grønt ut. I de fleste tilfeller vil pus endre farger etter hvert som infeksjonen utvikler seg, men ikke alltid. Denne typen fargestoffer kan også være tilstede i enkle problemer som akneoppbygging, så vel som i mer alvorlige tilstander som indre abscesser og fremskredne hudinfeksjoner.

Årsaker til bekymring

Pus signaliserer vanligvis en infeksjon, Noen av dem kan behandles med antibiotika.

Selve pusfargen sier vanligvis ikke noe om hvor alvorlig en infeksjon er, men det er visse advarselsskilt som enkeltpersoner bør være klar over når det gjelder å se etter forhold som kan være mer bekymringsfulle. Åpne sår som er veldig smertefulle og som har store mengder pus i hvilken som helst farge, bør vanligvis kontrolleres av lege, for eksempel. Pus som oppstår internt kan være vanskeligere å legge merke til. Det første tegnet på en alvorlig indre infeksjon er vanligvis smerter i problemområdet og høy feber. Av denne grunn, alle med som har smerter på et generelt sted kombinert med feber er vanligvis lurt å få en profesjonell mening og formell kontroll.

Behandling og omsorg

Vanlige årsaker til grønn pus kan omfatte bihulebetennelse.

Infeksjoner som produserer grønn pus vil ofte forsvinne av seg selv, men ikke alltid. Generelt, eksperter anbefaler at folk får hjelp hvis pusen forblir lys og levende i fargen i mer enn omtrent en uke, siden dette kan indikere en pågående infeksjon som kan vokse i styrke; endring av farger kan også være en årsak til alarm, siden dette kan indikere en eskalert immunrespons. Merker mer pus kan også være en sang om et problem, spesielt hvis tilstanden er i gang. De fleste infeksjoner som ikke ser ut til å gå over av seg selv, blir behandlet med antibiotika. Disse må forskrives av en lege i mange land siden spesifikke antibiotika er mer passende for behandling av visse typer infeksjoner.

Når det gjelder grunnleggende omsorg, alle med et åpent sår bør rengjøre det grundig og dekke det med et bandasje for å hindre at smuss og bakterier kommer inn. Det er også en god idé at folk bruker en antibakteriell salve på ytre sår. Hvis pus, rødhet, opphovning, smerte, eller oser eller noe annet forekommer, en infeksjon har mer enn sannsynlig tatt tak, og ytterligere behandling kan være nødvendig.