Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er fibrøse papler?

Hva er fibrøse papler?

Fibrøse papler kan ligne en føflekk og vises ofte i ansiktet.

Fibrøse papler, eller angiofibromer, er små godartede støt på huden som ikke endres i utseende gjennom en persons levetid. Disse små flekkene er vanligvis kjøttfarget og kan ligne en føflekk. Det vanligste stedet for å utvikle en fibrøs papule er i ansiktet, spesielt på og rundt nesen. De fleste papler vises sent i ungdomsårene eller i tidlig voksen alder, og støt som plutselig dukker opp senere i livet, bør umiddelbart evalueres av en lege. Behandling er ikke nødvendig med mindre fjerning er ønsket av kosmetiske årsaker.

Biopsiresultater indikerer en økning i blodkar i hudens hud og underliggende fibrøst stromalt vev.

Flertallet av fibrøse papler utvikler seg som en enestående lesjon. Når flere papler dannes samtidig, det er ofte en del av systemisk tilstand som tuberøs sklerose eller multippel endokrin neoplasi type 1. Diagnose skjer vanligvis etter en visuell inspeksjon og biopsi av støt. Biopsiresultater indikerer en økning i blodkar i hudens hud og underliggende fibrøst stromalt vev.

En rekke laserbehandlinger kan anvendes for å fjerne en fibrøs papule.

Fibrøse papler ligner ofte andre, mer alvorlige lesjoner som krever medisinsk behandling. Rødaktige støt kan indikere at flekkene er forårsaket av adenoma sebaceum, og deres tilstedeværelse bør føre til en screeningstest for tuberøs sklerose. En annen form for lesjoner som ligner på utseendet kalles Koenen -svulster, og eventuelle støt av denne typen krever medisinsk behandling. Basalcellekarsinomer kan også se like ut, men vokser mye raskere enn det godartede stedet. En helsepersonell bør vurdere eventuelle raskt voksende eller skiftende støt på huden.

Når disse støtene fjernes, Det er vanligvis en poliklinisk prosedyre. En time før avtalen for å fjerne støt, en smertestillende krem ​​påføres huden rundt papulen for å dempe den. Etter injeksjon av lokalbedøvelse, en lege vil raskt skrape bort den lille lesjonen med korte horisontale slag i en prosess som kalles barberingseksjon. Han vil deretter cauterize stedet for å forhindre infeksjon og fremme en raskere helbredende tid.

Andre metoder for fjerning av fibrøs papule er curettage, elliptisk eksisjon, eller laserfjerning. Laserbehandlingsalternativer inkluderer pulserende fargelaser, CO 2 laser, KTP -laseren, eller argonlaseren. Hver laservariasjon resulterer i forskjellige retningslinjer for etterbehandling og helbredelsestider.

Den fibrøse papulen vil noen ganger vokse tilbake på samme sted etter noen måneder. Hvis lesjonen kommer tilbake, Det vil bli planlagt en oppfølgingsavtale for å fjerne den nye veksten. Denne prosedyren må kanskje gjentas flere ganger hvis den fibrøse papulen kan komme tilbake mer enn en gang.