Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Pannus?

Hva er Pannus?

Et eksempel på en pannus.

En pannus, eller panniculus, også kalt et abdominal forkle, er en flik av overflødig hud, fett og vev nederst i magen. Det forekommer hos overvektige og sykelig overvektige pasienter, så vel som på mennesker som har gått ned i vekt, men fortsatt har overflødig hud. Leger kan fjerne overflødig vev med en kirurgisk prosedyre som kalles en pannikulektomi.


En operasjon kalt en pannikulektomi kan utføres for å redusere en pannus.

En for stor pannus forårsaker ryggbelastning. Overvektige pasienter kan ha problemer med å bevege seg fordi vevet henger ned over knærne eller mellom bena. Det kan også være vanskelig for pasienter å vaske alle deler av kroppen tilstrekkelig, og de kan ha en ubehagelig lukt på grunn av oppbygging av svette og fuktighet. Noen mennesker utvikler varmeutslett, hudmerker og hudsår fra konstant fuktighet.


En kirurgisk prosedyre kan utføres for å fjerne overflødig magefett og vev.

Medisinske fagfolk kan behandle problemet ved å utføre en abdominal pannikulektomi, som er en kirurgisk prosedyre som fjerner overflødig vev og fett fra området. Operasjonen kan dekkes av helseforsikring hvis pannusen faller forbi lysken eller forårsaker medisinske problemer, som hudinfeksjoner og ryggsmerter. Forsikringsselskaper kan ikke betale for prosedyren hvis den utføres strengt for estetiske formål.


Kirurgisk saks kan brukes til å fjerne hudmerker.

Svært overvektige mennesker som gjennomgår pannikulektomi risikerer å utvikle infeksjon på grunn av dybden på kuttene og mengden vev som fjernes. Mange helsepersonell og forsikringsbyråer krever at pasienter går ned i vekt før de utfører operasjonen, og pasienter bør opprettholde en stabil vekt i minst ett år før operasjonen for å vise at de ikke trenger å operere igjen om noen år.


En pannikulektomi er en alvorlig operasjon som tar flere timer å fullføre. En kvalifisert kosmetisk kirurg kan utføre prosedyren enten på et poliklinisk operasjonssenter eller på et sykehus. Pasienter blir bedøvet under operasjonen og bruker vanligvis flere dager på å komme seg på sykehuset etterpå.


Kirurgen utfører et vertikalt snitt fra brystbenet til kjønnsbenet, etterfulgt av et andre horisontalt kutt i nærheten av kjønnsområdet. Han fjerner fett og vev, syr pasienten og installerer midlertidige dreneringsrør for å fjerne overflødig væske som bygger seg opp i magen. Han vil også sende pasienten hjem med instruksjoner etter operasjonen, samt reseptbelagte medisiner for smerter og hevelse.

En pannikulektomi vil vanligvis gjøre pasientene mer komfortable og forbedre mobiliteten, men operasjonen er ikke risikofri. Enkeltpersoner kan oppleve blødning, infeksjoner, blodpropper og overflødig væskeoppbygging. Det etterlater også arr på magen.