Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er oral HPV?

Hva er oral HPV?

Forkjølelsessår dannes ofte fra en oral HPV -infeksjon.

Uttrykket oral HPV refererer til en virusinfeksjon forårsaket av en av de humane papillomavirusstammene, hvorav rundt 30 er knyttet til munninfeksjoner. Denne tilstanden er svært smittsom, og det er flere måter det kan overføres, inkludert kyssing, oral til genital kontakt, og noen ganger fra en berørt mor til barn på fødselstidspunktet. Symptomer inkluderer vanligvis lesjoner eller sår på forskjellige deler av munnen, for eksempel lepper, gane, og tungen. Det er ikke uvanlig at viruset ligger i dvale og ikke er symptomatisk i flere måneder eller år om gangen. Behandlinger er tilgjengelige for bruk under utbrudd, men fordi oral HPV er et virus og lever i kroppen, det er ingen kjent permanent kur.

Oral HPV kan overføres ved kyss.

Det vanligste stedet for lesjonene forbundet med oral HPV å vises på leppene, ofte i form av forkjølelsessår eller muligens til og med vorter. Orale vorter er mest utbredt i HPV -tilfeller ervervet gjennom oralsex med en infisert partner. Taket på munnen eller ganen, tungen, og andre områder av munnen, inkludert slimhinnen i munnen eller innsiden av kinnet, kan også manifestere lesjoner, spesielt ved et alvorlig utbrudd. Når barn blir født med denne typen infeksjoner, lesjonene kan være til stede på både øvre og nedre del av luftveiene og kan fjernes kirurgisk, men det er sannsynlig at fremtidige utbrudd vil oppstå.

Oral sex kan spre viruset som forårsaker oral HPV, eller humant papillomavirus.

Det er ikke uvanlig at orale HPV -forekomster er knyttet til andre sykdommer i munnhulen, som orofaryngeal kreft og orale kondylomer. Tilstedeværelsen av andre orale sykdommer kan forårsake hyppigere utbrudd av HPV -symptomer og lesjoner. En høyere frekvens av utbrudd er også tilfelle for pasienter med nedsatt immunsystemfunksjon på grunn av sykdommer som HIV, og transplanterte pasienter som må ta medisiner mot avvisning for resten av livet.

HPV spres lett gjennom kyss.

Forebygging av oral HPV kan være vanskelig fordi det er en svært smittsom smittsom sykdom som rammer anslagsvis 80% av befolkningen. I de fleste tilfeller, mennesker med dette viruset vil kanskje aldri legge merke til noen symptomer, og denne egenskapen til sykdommen er en del av grunnen til at den er så lett å spre. Medisinske eksperter anbefaler å unngå oralsex med flere partnere, ikke kysser eller har muntlig kontakt med noen som for øyeblikket viser lesjoner, og også få en uvanlig munnsår eller lesjon kontrollert av en lege så raskt som mulig.