Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Smegma?

Hva er Smegma?

Vasking med varmt vann kan hjelpe til med å løse smegmaoppbyggingsproblemer.

Smegma er en naturlig, ostlignende stoff som akkumuleres under prepuce, eller forhuden hos menn og under klitoris hette hos kvinner. Det eksakte innholdet i disse subpreputielle akkumuleringene diskuteres blant forskere, selv om den absolutt inneholder avskvammet epitelceller, eller døde hudceller. Fargen kan være hvit til gul, avhengig av personens hudpigmenter, og den har en særegen lukt.


Vasking med varmt vann kan forårsake problemer med smegmaoppbygging.

Hos kvinner, smegma bygger seg opp i foldene til kjønnsleppene, rundt klitoris. Dette området kalles noen ganger klitoris hette, fordi huden på kjønnsleppene danner et hette-lignende deksel over klitoris, eller den lille, rundt fremspring foran urinrørsåpningen. Oppbygningen kan være fuktig eller tørr og kan vaskes bort med vann. Det er en helt normal sekresjon hos friske kvinner, består av en kombinasjon av hudceller og talg, en naturlig, fet smøremiddel som skilles ut av kjertlene rundt vulva og klitoris.


Smegma kan tillate smertefri bevegelse av forhuden opp og ned over glans.

Hos menn, sammensetningen av dette stoffet er fremdeles stort sett ukjent, selv om den absolutt inneholder døde hudceller. Mannlige prefabrikkerte samlinger kan også inneholde talg i de første årene, men ikke senere i livet, samt sekreter fra penis, og kanskje sekret fra urinrøret. På et tidspunkt, det ble påstått at strukturer kalt Tysons kjertler produserte talg som bidro til samlingen, men dette har siden blitt debunked.


Hos kvinner, smegma bygger seg opp i foldene til kjønnsleppene.

Subpreputiale samlinger har spilt en stor rolle i omskjæringsdebatten, mest for menn, men også for kvinner i deler av verden. De er mer utbredt hos uomskårne menn og har ofte blitt assosiert med dårlig hygiene, sykdom, og en uønsket lukt. Av denne grunn, sammen med estetiske og andre formål, omskjæring av menn har blitt en akseptert praksis.


Mange, derimot, argumentere mot å bruke smegma som resonnement for omskjæring, siden det ikke er tegn på at det øker risikoen for sykdom, og bare vask med vann kan fjerne opphopningen og lukten. Dette stoffet fordeler også seksuell funksjon, fungerer som et naturlig smøremiddel for å tillate smertefri bevegelse av forhuden opp og ned over glans, eller hodet, av penis. Noen har også påstått at subpreputiale samlinger kan ha antibiotika og rensegenskaper. Dette er ikke bevist hos mennesker, selv om det er sant for andre pattedyr.


Smegma har en tendens til å øke med alderen og for de fleste, gir ingen problemer. De fleste infeksjonsproblemer skyldes dårlig hygiene, ikke relatert til subpreputial fuktighet. Vasking med varmt vann kan løse oppbyggingsproblemer, men for mye vask, spesielt med harde såper, kan forårsake dermatitt. Tykke sekreter fra skjeden og penis er neppe normale, og dette kan være et tegn på en seksuelt overført infeksjon.