Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en beinøye?

Hva er en beinøye?

Et diagram over anatomi av et bein, viser benmargen.

En beinøy er en godartet vekst av bein eller brusk inne i et bein, vanligvis innenfor margen. Det viser seg på en medisinsk bildestudie, for eksempel røntgen, som et punkt med økt tetthet og antas å være forårsaket av overproduksjon av bein- eller bruskceller. Begreper som enostose og enchondroma kan brukes for å referere til en beinøy. Ofte, disse vekstene blir diagnostisert mens en pasient blir evaluert for en annen tilstand.


Benøyer forekommer ofte i hoften.

Beinøyer kan være medfødte eller utviklingsmessige. Hos mange mennesker, de forårsaker ingen dårlige effekter, og pasienten kan være uvitende om beinøya eller beinøyene i kroppen. Noen ganger, derimot, de kan forårsake smerte, spesielt etter trening. Personer som opplever bein smerter søker vanligvis medisinsk behandling for det, og beinøya vil bli diagnostisert i prosessen med å evaluere pasienten. En ortopedisk lege er vanligvis involvert i diagnosen og behandlingen av en pasient med beintilstand, og en onkolog kan også være involvert.


En beinøy kan oppdages ved en bentetthetsskanning.

Mens beinøyene er godartede, andre forhold som ikke er godartede kan se ut som en beinøye ved første øyekast. Når slike vekster er identifisert, en lege vil vanligvis anbefale ytterligere diagnostisk testing for å finne ut nøyaktig hva som skjer. Legen vil ikke gå glipp av noe som en ondartet svulst. Pasienter vil også bli spurt om eventuelle symptomer de måtte ha opplevd og hvor lenge de har lagt merke til disse symptomene, siden denne informasjonen kan være nøkkelen til å avgjøre om en uregelmessighet i en medisinsk bildestudie er en beinøye eller noe annet.


En beinøy kan bli oppdaget på en røntgen.

Vanlige steder for beinøyer inkluderer hoften, fingrene, og låret. I tillegg til å vokse i mennesker, disse vekstene kan også finnes hos dyr, spesielt hunder og hester. En gjennomgang av bildene kan ofte avsløre om veksten er bein eller brusk, i tillegg til å vise den nøyaktige plasseringen og omfanget av veksten. Vanligvis, bildene lagres i filen slik at de kan sammenlignes med nye bilder ved periodiske kontroller for å avgjøre om veksten endrer seg eller ikke.


I noen tilfeller, en ondartet svulst kan forveksles med en beinøye, så en onkolog er ofte involvert i diagnosen.

Noen ganger, disse vekstene kan bli kreftfremkallende. Personer med visse genetiske tilstander er utsatt for kreft i beinet, og en beinøy kan utvikle seg til en ondartet svulst hos disse pasientene. Noen som er i fare kan bli overvåket for tegn på at veksten oppfører seg unormalt. Behandlingsalternativer kan omfatte kirurgi for å fjerne veksten hvis den forårsaker smerte eller blir ondartet.