Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en retrolistese?

Hva er en retrolistese?

Personer som lider av retrolistese kan oppleve kroniske ryggsmerter.

En retrolistese er en akutt, degenerativ, eller medfødt tilstand der en virvel i ryggraden blir forskjøvet og beveger seg bakover. I de fleste tilfeller, retrolisthesis oppstår når en myk plate som skiller og demper ryggvirvler enten forringes eller sprekker. Uten støtte fra platen, den øvre ryggvirvelen glir ut av sted og legger press på beinet under den. En person som opplever tilstanden kan ha en rekke symptomer, inkludert kroniske ryggsmerter, stivhet, og nummenhet. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene, men inkluderer vanligvis en kombinasjon av smertestillende medisiner, fysioterapi, og kirurgi.

Retrolistese innebærer en forskyvning bakover av en ryggvirvel i ryggraden.

De fleste tilfellene av vertebral glidning involverer en bevegelse fremover av en øvre ryggvirvel, der den glir innover mot brystet. Bakoverflyttingen som er involvert i retrolisthesis er mindre vanlig, men forekommer fortsatt hyppig blant mennesker med degenerative lidelser. Leddgikt er en ledende årsak til retrolistese hos eldre mennesker, som fører til forringelse av skivevev. Alvorlige ryggskader og medfødte ryggradsdefekter kan også resultere i ryggvirvler.

En undersøkelse av ryggraden og røntgenstråler vil bli utført for å se etter retrolisthese.

Retrolistese vil mest sannsynlig påvirke et bein i den øverste delen av ryggraden, kalt livmorhalsregionen. Ryggvirvler i nakken er mindre og generelt mer utsatt for skade. Skli er mulig, men mindre vanlig, i midten og nedre del av ryggraden. Plasseringen av forskyvningen avgjør i stor grad hvilke typer symptomer en person kan oppleve.

Leddgikt er en vanlig årsak til retrolistese blant eldre voksne.

Cervikal retrolistese kan føre til kronisk kjedelig nakkesmerter og ømhet. Skred lavere i ryggen kan begrense mobiliteten vesentlig, forårsaker stivhet og konstant smerte når du går, stående, eller sitter. Det er mulig for en skadet ryggvirvel å legge press på viktige nerver i ryggen, fører til nummenhet eller kriblende følelser i armene, ben, eller overkropp. Symptomer har en tendens til å forverres over tid uten behandling, spesielt når degenerative lidelser er ansvarlige.

Cervikal retrolistese kan føre til kronisk kjedelig nakkesmerte.

En person som har betydelige ryggsmerter, bør gå til legen for en grundig vurdering. En lege kan fysisk undersøke ryggraden og ta røntgenstråler for å se etter retrolisthese. Hvis det blir funnet en glidning, legen kan henvise pasienten til en spesialist for en mer grundig vurdering. Ytterligere diagnostiske tester på ryggradsspesialistens kontor hjelper til med å bestemme det mest passende behandlingsforløpet.

En liten forskyvning krever ikke ofte kirurgi. I stedet, en pasient får vanligvis medisiner for å håndtere smerter og hevelse og instrueres i å hvile mye i flere uker. Hvis leddgikt er involvert, han eller hun må kanskje ta flere medisiner og kosttilskudd for å forbedre beinhelsen. Et tilfelle av alvorlig retrolistese kan vanligvis løses gjennom en invasiv kirurgisk prosedyre, der en spesialist manuelt justerer ryggvirvelens justering og smelter dem permanent sammen. Oppfølging av fysioterapi, som kan ta år, er viktig for å hjelpe en pasient til å gjenvinne styrke.