Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Sigmoid Diverticulosis?

Hva er Sigmoid Diverticulosis?

Diagram som viser sigmoid kolon og andre deler av fordøyelsessystemet.

Sigmoid divertikulose er en tilstand der små poser som kalles diverticula dannes på veggen i sigmoid kolon, som er den delen av tykktarmen som kobles til endetarmen. Det er vanligvis forbundet med visse risikofaktorer, inkludert alder og dårlig kosthold. Selv om mange mennesker med denne lidelsen har få symptomer, det kan forårsake smerter og fordøyelsesproblemer. Det kan ofte behandles med medisiner og livsstilsendringer, selv om alvorlige tilfeller kan kreve kirurgi.


Årsaker og risikofaktorer

Diagram som viser divertikulitt og andre tykktarmssykdommer.

Det er ikke helt klart hvorfor folk utvikler sigmoid divertikulose, men diett, posisjon mens avføring, og alder spiller sannsynligvis en rolle. Folk som spiser en diett med lite fiber, kan trenge sigmoide tykktarmen for å få kraftige sammentrekninger før de kan passere avføring, som kan stresse tarmvevet og bidra til dannelse av divertikler. De som sitter som i en stol mens de defecerer i stedet for å sitte på huk, har en tendens til å anstrenge seg mer, som antas å være vanskeligere for tykktarmen også. I tillegg når folk blir eldre, bindefibrene i tarmen har en tendens til å forverres og miste sin styrke, som kan bidra til dannelse av poser.


OTC smertestillende midler kan hjelpe mot smerter fra sigmoide divertikulitt.

Siden det er flere mulige årsaker som sannsynligvis fungerer sammen med hverandre, Det er en rekke risikofaktorer for denne tilstanden. Den viktigste er et fiberfattig kosthold. Fiber hjelper til i avføringen gjennom tykktarmen ved å tilsette masse og fuktighet, som reduserer styrken til sammentrekningen som er nødvendig for å drive den gjennom systemet. Å spise mye rødt kjøtt kan også bidra til utviklingen av denne tilstanden, siden det er vanskelig å fordøye, som kan kronisk forstoppelse, røyking, og fedme. Aldring er spesielt assosiert med sigmoide divertikulose på grunn av svekkelse av tykktarmen, så vel som den økte sannsynligheten for å få andre fordøyelsesforhold som irriterer tarmene.


Symptomer

Noen pasienter med sigmoide divertikulose opplever feber og kvalme.

Denne tilstanden utvikler seg over tid, og det kan ta år før symptomene dukker opp. Når folk begynner å oppleve symptomer, de har vanligvis kvalme, oppkast, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré, og feber. Noen mennesker passerer også blod i avføringen, eller har magesmerter, spesielt på venstre side av kroppen, siden det er der sigmoid kolon er plassert. Alle som opplever plutselige endetarmsblødninger eller intense magesmerter, bør søke medisinsk hjelp, siden dette kan være et tegn på livstruende komplikasjoner.


Behandling

Regelmessig inntak av grønnsaker og andre kostfiber bidrar til å opprettholde god kolonhelse.

I de tidlige stadiene, sigmoide divertikulose kan behandles hjemme med kostholds- og livsstilsendringer, inkludert å spise mer fiber og trene regelmessig. Personer med en historie med diverticula vil kanskje unngå mat med små frø i, siden disse kan sette seg fast i posene og irritere dem. Eventuelle smerter eller tarmkramper kan ofte lindres med en varmepute og reseptfrie (OTC) smertestillende medisiner for å lindre smerter eller gass. Eldre bør imidlertid snakke med helsepersonell før de tar smertestillende midler, siden bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) er forbundet med økt risiko for komplikasjoner hos eldre mennesker.


Bindefibre i tarmene forverres og mister sin styrke når folk blir eldre.

Mer alvorlige tilfeller av sigmoide divertikulose kan kreve reseptbelagte medisiner, inkludert smertebehandling og antispasmodika for å redusere tarmkontraktene. Personer som har alvorlige eller hyppige angrep av divertikulose kan trenge operasjon for å reparere eller fjerne abscesser og lesjoner, reparere tårer i tykktarmen, fjerne tarmhindringer, eller fjerne hele deler av tarmen.

Komplikasjoner

Den vanligste komplikasjonen av sigmoide divertikulose er divertikulitt, som oppstår når divertikula blir infisert og betent. Dette forårsaker feber, intens smerte i nedre venstre del av magen, en feber, kvalme, og økt vannlating hvis infeksjonen er i nærheten av blæren. Hvis divertikulitt ikke blir behandlet, det kan forårsake peritonitt, en tilstand der avfall fra tarmen kommer inn i bukhulen, forårsaker alvorlig betennelse og infeksjon. Når dette skjer, infeksjon kan spre seg til andre deler av kroppen gjennom blodet, en livstruende tilstand kjent som sepsis.