Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en brystnodul?

Hva er en brystnodul?

Brystknuter kan påvirke menn så vel som kvinner.

En brystknute er i utgangspunktet en klump som dannes i en persons brystvev. De aller fleste brystklumper er ikke kreftfrie og blir referert til som godartede. Kreftformede brystklumper kan vise seg å være dødelige, derimot, som er grunnen til at oppdagelsen av en brystklump er bekymringsfull og hvorfor det er viktig å fange dem tidlig. Leger kan utføre tester og noen ganger kirurgiske biopsier for å avgjøre om en brystklump er godartet eller ondartet.

De fleste brystknuter er godartede.

Et individ kan utvikle en brystknute i hvilken som helst del av brystvevet. For eksempel, en kvinne kan utvikle en under brystvorten mens en annen kan oppdage en i brystvevet nær armhulen. Disse klumpene kan ha hvilken som helst størrelse. En kvinne kan legge merke til en brystknute som er på størrelse med en ert eller en klump som er større enn et egg. Størrelsen på klumpen indikerer ikke om det er kreft.

Når kvinner blir eldre, de mottar vanligvis vanlige mammogrammer, som er røntgenstråler av brystvev.

Interessant, de fleste tenker på kvinner når brystknuter og brystkreft diskuteres. De kan, derimot, påvirker menn også. Av denne grunn, en person av begge kjønn bør oppsøke lege med en gang ved å oppdage en klump i brystområdet. En lege kan hjelpe til med å avgjøre om klumpen er godartet eller kreft, og hva, hvis det er noe, bør gjøres for å behandle det.

Behandling av brystknuter avhenger av den underliggende årsaken.

Siden brystkreft er en ledende drapsmann på kvinner, kvinner rådes til å utføre månedlige selvundersøkelser for å se etter klumper. Tidlig påvisning av brystkreft kan dramatisk påvirke en persons prognose, så disse selvkontrollene er avgjørende. En kvinne kan også få en årlig brystundersøkelse fra gynekologen. Når kvinner blir eldre, de mottar vanligvis vanlige mammogrammer, som er røntgenstråler av brystvev. De med en familiehistorie av brystkreft må kanskje ha mammografi i yngre alder.

Brystkreft forekommer oftere enn vanlig i noen familier på grunn av deres genetiske sammensetning.

Noen ganger kan leger bruke diagnostiske bildediagnostiske tester for å avgjøre om en brystknute sannsynligvis vil være godartet eller ikke. Hvis dette ikke gir nok sikkerhet, derimot, en lege kan utføre en biopsi av brystvevet. For å utføre en brystbiopsi, leger fjerner en prøve av det unormale brystvevet og får det undersøkt for kreftceller. Avhengig av klumpen og preferansene til legen og pasienten, dette kan gjøres med en nål eller gjennom en operasjon for å fjerne klumpen. En patolog får jobben med å undersøke vevet og avgjøre om det er godartet eller kreft.