Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er lumbal spondylose?

Hva er lumbal spondylose?

En illustrasjon av en sunn ryggrad og en med ryggradsleddgikt, som også kalles lumbal spondylose når den oppstår i korsryggen.

Lumbal spondylose er en degenerativ tilstand som påvirker den nedre ryggraden. Hos en pasient med lumbal spondylose, ryggraden blir kompromittert av en innsnevring av mellomrommet mellom ryggvirvlene, forårsaker en rekke helseproblemer, alt fra ryggsmerter til nevrologiske problemer. Denne tilstanden er vanligvis forårsaket av alderdom, ettersom ryggraden endres etter hvert som folk blir eldre, og mange av disse endringene bidrar til degenerering av ryggvirvlene. Spondylose, som også kan vises i livmorhalsen og thoraxvirvlene, er også kjent som spinal artrose.


Tidlige tegn på lumbal spondylose inkluderer smerter og nummenhet som stråler ut fra korsryggen.

I et klassisk tilfelle av lumbal spondylose, mellomrommet mellom skivene i tømmerryggen blir innsnevret. Som et resultat, pasienten utvikler nummenhet, prikking, og smerter som ser ut til å stråle ut fra området. Disse symptomene er et resultat av press på nervene når de forlater ryggmargen. Hvis spondylosen får lov til å utvikle seg, det kan føre til en innsnevring av ryggmargskanalen, som resulterer i ryggmargsspenning, som kan forårsake dårlig blærekontroll, ustabil gangart, og andre alvorlige nevrologiske problemer.


Ubehandlet lumbal spondylose kan resultere i en ustabil gangart.

I løpet av utviklingen av lumbal spondylose, ryggvirvlene har en tendens til å bli stive, og de må smelte sammen eller immobilisere. Dette fører til redusert fleksibilitet og økt ryggsmerter ettersom pasientens ryggrad kan bli forvrengt eller kompromittert av de immobiliserte ryggvirvlene. Lumbal spondylose kan også preges av utvikling av beinsporer og benete gjengroinger rundt ryggraden som kan klype nerver.


Lumbal spondylose forårsaker en ustabil gangart, mobilitet og andre problemer for eldre.

Denne tilstanden er vanligvis diagnostisert med en manuell undersøkelse og røntgenbilde av ryggraden. En nevrologisk undersøkelse kan også administreres for å avgjøre om lumbal spondylose har forårsaket problemer i ryggraden. Når en lege har vurdert situasjonen, han eller hun kan samarbeide med pasienten for å utvikle en tilnærming til behandling. Behandlinger er basert på alvorlighetsgraden av lumbal spondylose, sammen med pasientens alder; hos en 90 år gammel pasient, for eksempel, kirurgi vil ikke bli anbefalt, men i en 60 åring, kirurgi for å løse problemet kan være vel verdt risikoen.


I et klassisk tilfelle av lumbal spondylose, mellomrommet mellom skivene i den nedre ryggraden blir innsnevret.

For milde tilfeller, medisiner kan brukes til å håndtere smerter forårsaket av lumbal spondylose, og fysioterapi kan brukes til å øke fleksibiliteten og styrke ryggraden. Pasienter blir noen ganger anbefalt å vedta en diett og mosjon som fremmer generell fysisk helse. I ekstreme tilfeller, en pasient kan bli henvist til en ryggkirurg for en operasjon for å korrigere tilstanden og stabilisere ryggraden.