Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomene på skjørbuk?

Hva er symptomene på skjørbuk?

Skjørbuk kan forårsake tørr hud og hår.

Skjørbuk er sannsynligvis best kjent som en tilstand som en gang påvirket sjømenn på lange sjøreiser. Det er en årsak til denne tilstanden, og det er en utilstrekkelig mengde vitamin C i kosten. Sjømenn pleide å ta store mengder frukt - vanligvis sitroner - på skipene sine, og da frukten rant ut, skjørbuk kan komme inn. Noen av de vanlige symptomene på denne tilstanden inkluderer blek hud med rødlige eller lilla flekker, innsunkne øyne, ømt tannkjøtt, indre blødninger og diaré.


Skjørbuk forårsaker sår, kutt, og blåmerker tar mye lengre tid å helbrede.

Denne tilstanden oppstår når kroppen har tømt lagringen av vitamin C. Den nøyaktige tidsskalaen for tilstanden som skal vises, avhenger av hvor mye vitamin C kroppen har lagret. Etter at inntaket av vitamin C har opphørt, skjørbuk kan komme inn alt fra en uke til tre måneder.


Symptomene på skjørbuk inkluderer en rekke plager i kroppen. Lider kan føle seg ekstremt utmattet og kvalm. De kan også oppleve en generell følelse av ubehag, og smerter vil føles i muskler og ledd i kroppen.


Hvis den lidende har kutt eller sår, de kan ta lang tid å helbrede ordentlig. I munnområdet, tennene kan løsne, og det kan være litt hevelse og blødning i tannkjøttet. Håret og huden blir tørr.

Bortsett fra ømt tannkjøtt, skjørbuk kan forårsake løsne tenner og hevelse og blødning i tannkjøttet.

Et annet stort symptom er blødning i kroppens muskler og ledd, som i knær og armer. Dette symptomet er ekstremt smertefullt. Hvis skjørbuk vises hos et barn, det kan ha konsekvenser for barnets naturlige vekst. Tynnt vev som omslutter barnets bein begynner å blø, forårsaker smerter og uregelmessigheter i veksten.


Skjørbuk er ikke så vanlig som det en gang var. Vitamin C kan lett fås fra frukt, grønnsaker og drikke, inkludert fersk melk. Kroppen trenger vitamin C for å opprettholde sunn hud og bein. Det sikrer også sunn vekst i håret og hjelper til med å helbrede eventuelle sår, kutt eller blåmerker.


Sitroner er en god kilde til vitamin C, som kan forhindre skjørbuk.

Noen mennesker er mer utsatt for mangel på dette viktige vitaminet. Eldre mennesker kan mangle det, og mennesker som bor i fattige land, vil kanskje ikke få vitaminet lett. En diett med lite vitamin C er den største risikofaktoren for skjørbuk. Skjørbuk kan diagnostiseres ved en enkel blodprøve. Hvis det er mangel på vitamin C -nivået i de hvite blodlegemene, da vil tilstrekkelig behandling være nødvendig.

Personer med skjørbuk føler seg ofte ekstremt trøtte.

Denne tilstanden er lett å behandle. Forbedring av dietten for å styrke nivåene av vitamin C er alt som er nødvendig. Symptomene bør forsvinne i løpet av en dag til noen uker. Å opprettholde en diett som er rik på vitamin C vil forhindre ytterligere angrep av denne tilstanden.