Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Culdocentesis?

Hva er Culdocentesis?

En lege kan bruke culdocentese for å bestemme tilstedeværelsen av en ovariecyste.

Culdocentesis er en klinisk prosedyre som brukes til å identifisere abnormiteter i kvinnelig bekken. Under prosedyren, en stempelsprøyte brukes til å samle opp væske fra rekto-uterinposen, et mellomrom like bak livmoren i nedre del av magen. Basert på innholdet og mengden av væskeprøven som ble hentet, en lege kan være i stand til å bestemme tilstedeværelsen av bekkenbetennelsessykdom (PID), en ovariecyste, en ektopisk graviditet, eller en annen type komplikasjon. En autorisert gynekolog, fødselslege, eller legehjelp kan vanligvis utføre poliklinisk prosedyre i løpet av få minutter.

En gynekolog eller fødselslege kan vanligvis utføre denne enkle diagnostiske prosedyren på kontoret.

Rekto-livmorposen, også kalt blindveien og posen til Douglas, ligger bak skjeden og over endetarmen. Det er den laveste delen av en kvinnes tomme bukhule. Hvis det er en cyste, bakteriell lesjon, eller annen abnormitet i bekkenet, væske kan slippe ut og samle seg i posen. Sjelden, en ektopisk graviditet kan oppstå når et befruktet egg legger seg utenfor livmoren ved siden av posen, som fører til fostervannoppbygging. Culdocentesis er en effektiv test for å avgjøre om slike problemer eksisterer eller ikke.

Culdocentese kan brukes til å bestemme tilstedeværelsen av en ovariecyste.

Pasienter får vanligvis beroligende midler før de gjennomgår culdocentese for å gjøre dem mer komfortable. Et lokalisert bedøvelsesmiddel injiseres også i skjeden for å begrense smerter. For å starte prosedyren, gynekologen bruker et spekulum for å skille skjedeveggene for lettere tilgang. En sprøyte brukes deretter til å punktere baksiden av skjeden. Legen er forsiktig når han velger et punkteringssted for å unngå utilsiktet skade på tynntarmen, rektum, eller nyrer.

En culdocentese innebærer ofte bruk av et spekulum.

Stempelsprøyten brukes til å hente væske - hvis den faktisk er tilstede. En tørr prøve indikerer vanligvis at det ikke er noen større komplikasjon, selv om legen kan bestemme seg for å gjenta prosedyren for å sikre at han eller hun ikke savnet væskebassenget ved første forsøk. Hvis væske samles opp, den sendes til et laboratorium for analyse. En stor mengde klar væske kan indikere en ovariecyste, mens pus og tykk gul væske er tegn på bakteriell infeksjon. Fostervann og mørkt, tynt blod er typiske funn ved ektopisk graviditet.

På grunn av fremskritt innen diagnostisk bildebehandlingsteknologi, culdocentese utføres ikke ofte på moderne sykehus og gynekologiske klinikker. Ultralydmaskiner kan vanligvis oppdage væskeansamlinger i rekto-uterinposen med større nøyaktighet enn culdocentesis-prosedyrer. I tillegg, ultralyd er ikke invasiv og har nesten ingen risiko for pasientens helse. Culdocentesis er fremdeles populær i områder av verden der det er begrenset tilgang til diagnostisk bildebehandlingsutstyr. Prosedyren er noen ganger foretrukket i nødssituasjoner, som mistenkt brudd på ektopiske graviditeter i rekto-uterinposen, der det ville ta for lang tid å sette opp, administrere, og tolke ultralyd.