Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Hemangioblastoma?

Hva er Hemangioblastoma?

Hemangioblastom kan av og til utvikle seg i synsnerven.

Et hemangioblastom er en godartet vekst av sentralnervesystemet. Disse svulstene kan utvikle seg i både hjernen og ryggmargen, som oftest oppstår i membranlaget kjent som hjernehinnene. Den vanligste behandlingen for et hemangioblastom er å fjerne svulsten via kirurgi. Fordi disse svulstene er godartede, fjerning er nesten alltid kurativ. Unntaket er i tilfeller der svulsten har en underliggende årsak, for eksempel en genetisk defekt som disponerer individet for å utvikle denne typen svulst.


Bildestudier kan være nyttige for å diagnostisere hemangioblastomer.

Hemangioblastom svulster er sjeldne, omfattende omtrent 1 prosent til 2,5 prosent av svulster som oppstår i den intrakranielle regionen. De fleste utvikler seg i den bakre delen av kraniet, med det nest vanligste stedet for svulsten å utvikle seg er ryggmargen. Det er sjelden svulsten oppstår andre steder, men hemangioblastomer kan av og til utvikle seg i synsnerven eller perifere nerver.


Et hemangioblastom kan utvikle seg på enten ryggmargen eller hjernen.

De fleste tilfeller av hemangioblastom utvikler spontant enkelt svulster, men mennesker med en arvelig sykdom kalt von Hippel-Lindau (VHL) sykdom har en sterkt økt risiko for denne typen svulster. Mange mennesker med VHL -sykdom har tilbakevendende hemangioblastomer, så vel som svulster i nyrene og binyrene. Fordi disse svulstene sannsynligvis vil gjenta seg hos personer med VHL -sykdom, behandling av svulsten er ikke alltid vellykket.


Kirurgi er standardbehandling for hemangioblastom.

Fordi de fleste svulster ikke går igjen og vanligvis fjernes relativt enkelt, kirurgi er standard behandling for hemangioblastom. Denne behandlingen unngås bare i tilfeller der pasientens helse er for dårlig til å opereres eller i andre situasjoner der risikoen oppveier fordelene. I noen tilfeller, for eksempel, personer med VHL ikke opereres med mindre det er strengt nødvendig, på grunn av sannsynligheten for tilbakefall av svulster og økt risiko for komplikasjoner.


Von Hippel-Lindau sykdom er en arvelig tilstand som forårsaker hemangioblastomer.

Målet med kirurgi er alltid en fullstendig fjerning av svulsten og bevaring av omkringliggende hjerne eller nevrale vev. I de fleste tilfeller, dette er oppnåelig på grunn av den særegne fargen på svulsten og den klare avgrensningen mellom svulsten og ryggmargen eller hjernen. Hemangioblastomer er en vaskulær type svulst, noe som betyr at de blir matet av blodårer som er en del av selve svulsten. På grunn av dette, intraoperativ blødning og alvorlig blodtap er en av hovedrisikoen ved denne operasjonen. For å redusere risikoen for alvorlig blødning, kirurgen må være nøye når du fjerner svulsten og koagulerer blodårene som mater den.