Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomene på kronisk idiopatisk urtikaria?

Hva er symptomene på kronisk idiopatisk urtikaria?

Elveblest som dukker opp uten kjent årsak og som varer over lengre tid kalles kronisk idiopatisk urtikaria.

Kronisk idiopatisk urtikaria er en pågående hudsykdom hvis primære symptom er elveblest på huden, vanligvis i ansiktet eller ekstremitetene. Elveblest, eller griner, er vanligvis veldig kløende og til og med smertefull; hver og en kan holde seg på huden alt fra timer til over en dag, og nye elveblest kan se ut som eldre klare. Pasienter kan ikke ha dem hele tiden, som de kan komme og gå uten noen åpenbar grunn eller på grunn av utløsere som varme eller stress. Over tid, mennesker med tilstanden kan også utvikle angioødem, der smertefulle welter og hevelse oppstår under overflaten av huden og i omkringliggende vev. På grunn av lidelsens skjemmende karakter, mange pasienter utvikler også depresjon som et sekundært symptom.

I de fleste tilfeller, urticaria er en akutt tilstand som utløses av eksponering for såpe, vaskemiddel, boblebad eller et annet allergen.

Hovedsymptomet på kronisk idiopatisk urtikaria er gjentatte utbrudd av elveblest på huden, med tilstanden tilstede i mer enn seks uker. Disse hvetene på huden kan være små flekker eller større flekker, og er vanligvis rød i fargen og hevet fra huden rundt. Vanligvis er de betent og veldig kløende; Noen pasienter kan ende opp med arrdannelse på grunn av gjentatte riper. Lesjonene kan også sive væske fra kapillærer under overflaten av huden. Selv om de kan vises hvor som helst på kroppen, de vanligste stedene for elveblest å oppstå er ansiktet, hender, og føtter.

Elveblest forårsaket av kronisk idiopatisk urtikaria kan være kløende og smertefull.

Mange pasienter med kronisk idiopatisk urtikaria har også angiodema. Dette er når det er hevelse og misfarging under huden i tillegg til elveblestene som er tilstede på overflaten av huden. Ofte er de berørte områdene smertefulle eller kan forårsake en brennende følelse. Angiodema kan også føre til at nærliggende vev blir hovne; dette er spesielt farlig hvis det oppstår hevelse i halsen, da det kan hindre pusten.

Hevelse i halsen kan oppstå som følge av angiodema.

De tilbakevendende elveblestene forårsaket av kronisk idiopatisk urtikaria er ofte svært skjemmende og pinlige for pasienter, så depresjon er vanlig hos mange som lider. Siden lesjoner ofte vises i ansiktet, det kan være vanskelig å skjule dem, og pasienter kan lide av granskning av andre. Tilstanden har heller ingen kjent kur, ettersom årsaken ikke er bekreftet, og behandling av det kan derfor ofte være vanskelig. Det kan også komme og gå uten noen åpenbar grunn, gjør det vanskelig å forutse et angrep. Denne usikkerheten om når et utbrudd kan skje og om det kan behandles effektivt eller ikke kan være nedslående for pasientene.