Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er kardiotokografi?

Hva er kardiotokografi?

Kardiotokografi lar leger overvåke både babyens hjerterytme og mors sammentrekninger.

Kardiotokografi er en type medisinsk test utført under graviditet som registrerer fosterets hjerterytme og livmor sammentrekninger. Ved å bruke en teknologisk enhet som kalles en kardiotokograf eller elektronisk fostermonitor (EFM), denne fødselsprøven utføres vanligvis i tredje trimester av svangerskapet. Når en kardiotokograf brukes under arbeidsprosessen, det omtales som en stresstest.


Kardiotokografi brukes ofte på arbeids- og fødeavdelinger.

Dr. Orvan Hess startet først foreløpig forskning på utviklingen av kardiotokografi allerede på 1930 -tallet. På slutten av 40 -tallet, Hess slo seg sammen med Dr. Edward Hon for å videreføre sine forsøk på å utvikle en form for teknologi som kan registrere fosterets hjertesignaler. I 1957, de to legene brukte den første kardiotokografen til å overvåke babyens hjerteslag i livmoren . Testprosessene ble raffinert gjennom 1960 -årene og ble snart et standardverktøy som brukes på fødestuer rundt om i verden.


En biofysisk profil vil inkludere testing av fosterpust, bevegelse, og tone.

Kardiotokografi består av to separate medisinske tester utført samtidig:den ene registrerer hjertefrekvensen til fosteret - som kalles en nonstress -test hvis moren ikke er i arbeid - mens den andre registrerer livmorens sammentrekninger av moren. Testene kan utføres enten internt eller eksternt. Ved intern testing, et kateter plasseres i livmoren etter at en bestemt mengde utvidelse har funnet sted. Med eksterne tester, et par sanseknuter er festet til morens mage. Mellom de to, intern måling anses å være det mer nøyaktige alternativet.


En kardiotokografi utføres vanligvis i tredje trimester av svangerskapet.

Teknologiske fremskritt har gjort det mulig å lagre kardiotokografidata på datamaskiner. I mange tilfeller, dataene er tilgjengelige via datanettverk, som tillater fjernobservasjon av mor og barn. Kardiotokografi kan også skrives ut og lagres i mors medisinske filer.


Kardiotokografi er nært knyttet til andre fostertestingsprosedyrer. En biofysisk profil utføres når en nonstress -test indikerer mulige problemer. Den biofysiske profilen inkluderer testing av fosterpust, bevegelse, og tone, så vel som fostervannsmengden. Et annet diagnostisk verktøy er et fosterstetoskop, som brukes til å overvåke fosterets hjerterytme og ofte brukes som et foreløpig verktøy før kardiotokografiprosesser foreskrives.


Kardiotokografi kan brukes til å bestemme fostrets nød.

Noen ganger referert til ved akronymet CTG, kardiotokografi kan varsle helsepersonell om muligheten for fosterskader. Ved å bruke denne teknologien, leger og sykepleiere kan bedre måle tilstanden til fosteret og holde et godt øye med eventuelle endringer i hjerteslag som kan signalere komplikasjoner. De kan også måle lengden mellom sammentrekninger for bedre å bestemme leveringstidspunktet.