Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva forårsaker en tippet livmor?

Hva forårsaker en tippet livmor?

Graviditet kan føre til at livmoren er tippet.

Mens en normal livmor vanligvis er i oppreist stilling, en tippet livmor tippes enten mot forsiden eller baksiden av kroppen. Dette er en vanlig fødselsskade hos noen kvinner, og det kan også oppstå fordi organet ikke posisjonerer seg riktig når en jente modnes. Graviditet og overgangsalder er også vanlige årsaker til denne tilstanden, siden begge disse kan føre til at leddbåndene som holder orgelet blir svake. Arrvev på innsiden av bukveggen kan også skyve livmoren ut av sin normale posisjon.


En tippet livmor kan oppstå hvis organet ikke klarer å posisjonere seg riktig når en jente modnes.

Som regel, en anatomisk korrekt livmor er plassert slik at den er oppreist i en kvinnes bekkenområde. En livmor som lener seg mot ryggraden eller forsiden av magen blir ofte referert til som en tippet livmor, eller en spiss livmor. Hvis en livmor vippes mot ryggraden, det kan bli referert til som en retrovertert livmor. En livmor som lener seg mot forsiden av magen, blir referert til som en vendt livmor.


Denne tilstanden er vanligvis forårsaket av genetikk. Dette betyr at noen kvinner rett og slett blir født på denne måten. Ofte, andre kvinnelige medlemmer av familien deres, som deres mødre eller søstre, vil også ha vippet livmor.

En normal livmor er i det meste oppreist.

Graviditet er en av de vanligste årsakene til denne tilstanden. Under en graviditet, leddbåndene som holder livmoren i oppreist posisjon, kan bli anstrengt med overvekt av fosteret. Denne ekstra vekten kan få leddbåndene til å strekke seg, som kan få livmoren til å falle. I noen tilfeller, denne tilstanden er midlertidig, og livmoren vil til slutt gå tilbake til sin normale posisjon.


En kvinne kan også oppdage at hun har en tippet livmor etter overgangsalderen. I løpet av denne tiden, østrogennivået i kroppen begynner å synke. Som graviditet, Dette kan også føre til at leddbåndene som holder dette organet i oppreist posisjon blir svake.

Arrdannelsen fra bekkenbetennelsessykdom kan skyve livmoren ut av posisjon.

Arrvev er en av de vanligste årsakene til denne lidelsen. Arrvev som dannes på innsiden av buk- eller bekkenhulen kan skyve livmoren ut av posisjon. Dette arrvevet kan skyldes flere ting. Noen sykdommer, som endometriose og bekkenbetennelsessykdom, kan forårsake arrdannelse i dette området, for eksempel. Bekken traumer og kirurgiske snitt kan også føre til at det dannes arrvev i dette området.