Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er resturin?

Hva er resturin?

Gjenværende urin kan føre til hyppige badeturer.

Resturin er urin igjen i blæren etter at en person har urinert. Å annullere hele blærens innhold er generelt en god idé, når du kan. Noen ganger lider mennesker som lar urin i blæren av dårlig blæremuskulatur, eller fra forhold som begrenser urinstrømmen, som en forstørret prostata eller blærestein.

Vanskeligheten med ikke å tømme blæren helt er at urin som er igjen i blæren kan bli en god kultur for bakterievekst. Personer som ofte etterlater gjenværende urin i blæren kan ha mye større risiko for urinveisinfeksjoner (UTI). UTI kan skape mer gjenværende urin, fordi det kan være vanskelig å tømme blæren, smertefullt, eller urinstrømmen kan bli delvis blokkert.

Et legebesøk kan være på sin plass hvis du opplever problemer med gjenværende urin i blæren, da det kan være et tegn på andre problemer som forstørret prostata eller blærestein.

Når folk ikke klarer å tømme blæren helt, og la igjen urin, de kan også føle behov for å urinere oftere. Eventuell ny urin som kommer inn i blæren kombineres med urinen som allerede er der for å fylle blæren raskt. Dette kan føre til dårlig søvn, mange baderomspauser, og også den ubehagelige følelsen av at blæren aldri er helt tom.

Symptomer på gjenværende urin hos eldre menn kan indikere forstørret prostata.

Når folk har UTI regelmessig, leger vil kanskje vurdere blæren for å måle gjenværende urin. Dette oppnås lett ved å måle urinnivået gjennom sonogram, etter at en person har tisset. Dessverre, et sonogram fungerer kanskje ikke alltid, siden visualisering av bekkenområdet er mye lettere når en person har en full blære. Personer som er betydelig overvektige kan ikke testes på denne måten. I dette tilfellet, datastyrt aksial tomografi (CAT) -skanning kan brukes i stedet.

Måling av gjenværende urin kan gjøres ved hjelp av en CAT -skanning.

Det er viktig å være oppmerksom på hyppigheten av UTI siden de kan foreslå andre forhold. Hos menn, spesielt når de blir eldre, problemer med gjenværende urin kan indikere forstørret prostata og prostatakreft. Hos kvinner og menn, dårlig muskeltonus i blæren kan tyde på blærekreft, som er ganske uvanlig. Uansett, når man tisser, det er en god idé å sørge for å tisse så fullt som mulig, slik at lite urin blir igjen i blæren.

Problemer med gjenværende urin kan indikere prostatakreft, spesielt hos eldre menn.

Leger foreslår at du venter et øyeblikk før du forlater badet, og prøv å urinere igjen hvis du tidligere har hatt problemer med gjenværende urin. Ofte, å vente bare et minutt eller to før du prøver igjen kan hjelpe til med å fjerne gjenværende urin. Dette er alltid et godt råd hvis du har hyppige UTI -er som ikke er forårsaket av kjente fysiologiske problemer. Å fullstendig tømme blæren kan bidra til å redusere forekomsten.