Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomene på en lateral kollateral skade?

Hva er symptomene på en lateral kollateral skade?

Et diagram over kneet, viser det laterale kollaterale ledbåndet.

En lateral kollateral skade er en skade på lateral collateral ligament (LCL) i kneleddet. Disse kan variere fra ligamentstammer, der bindefibrene som utgjør leddbåndet er overspent, til en delvis eller fullstendig tåre, også kjent som et brudd. Symptomer på en lateral kollateral skade kjennes på utsiden av kneleddet, hvor ligamentet er plassert, og består av smerte og hevelse på skadestedet, ubehag under spenning eller under bevegelse, ømhet ved palpasjon av leddbåndet, og ustabilitet og svakhet i kneet.


Fotballspillere har stor risiko for lateral kollateral skade.

Også kjent som fibular collateral ligament som det finnes på samme side som fibula beinet i underbenet, LCL er plassert på utsiden av kneleddet. Det regnes som et ekstrakapsulært leddbånd ved at det ligger utenfor leddkapslen. Løper vertikalt og litt bakover nedover kneet, LCL stammer fra den laterale epikondylen til lårbenet, det avrundede, benete fremspringet ved foten av lårbein på utsiden av låret, like over og til utsiden av kneet. Den festes deretter til sideflaten av fibulaens hode, like under og til utsiden av kneet. Dette leddbåndet er noe fritt flytende langs siden av kneet, ved at den ikke er koblet i lengden til noen interne strukturer i leddet, og som sådan er den relativt sårbar for lateral kollateral skade.


LCL -skader er vanlige i fotballspillet.

En LCL -skade oppstår vanligvis på tre måter. Det kan skje fra et direkte slag mot beinet, spesielt på innsiden av kneet, som i kontaktsport. I fotball, for eksempel, et spark eller en kollisjon som skyver kneet utover, og strekker dermed LCL forbi sitt normale område, kan føre til belastning eller rift. En annen årsak til lateral kollateral skade er en berøringsfri skade forårsaket av en plutselig bevegelse, som å vri eller falle. Dette kan skje blant idrettsutøvere, for eksempel fotballspillere som gjør brå skjærebevegelser, eller blant eldre, som kan være utsatt for leddskade ved fall. En siste årsak til LCL -skade er overdreven bruk over tid, som hos idrettsutøvere som mildt tøyer leddbåndet under hyppige, gjentatte bevegelser, som kan føre til belastninger eller gradvis rive.


Overbruk kan føre til belastninger eller en tåre i LCL.

Symptomer på disse skadene kan variere fra mild til akutt følt, avhengig av alvorlighetsgraden av skaden. En mild ledbåndstamme kan vise seg med litt smerte på stedet, ømhet ved berøring, og kanskje stivhet på utsiden av kneet. På den andre siden, en person som har fått et brudd vil sannsynligvis oppleve mer alvorlige smerter, opphovning, vanskeligheter med å bevege kneet, stivhet, og, spesielt, en følelse av ustabilitet i leddet som om kneet vil gi seg. I tillegg, et brudd kan føre til svakhet eller nummenhet i foten, hvis peronealnerven som ligger i nærheten av LCL og løper ned på utsiden av beinet til foten er skadet av den laterale kollateralskaden.