Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er kronisk kreft?

Hva er kronisk kreft?

Blodprøver fra en frisk person og fra en med leukemi, en type blodkreft.

Kronisk kreft er en sykdom hos pattedyrceller, og som sådan, det kan påvirke alle dyr. Konsentrerer oss om kreft hos mennesker, Kronisk kreft er vanligvis en terminal sykdom som er preget av ukontrollert vekst og spredning av unormale celler i menneskekroppen. De berørte cellene kan befinne seg i lungene, i hjernen eller til og med blodet; alle cellene i menneskekroppen, og alle menneskelige organer, kan bli kreft. De fleste kreftformer utvikler seg på grunn av akkumulert DNA -skade, selv om flere faktorer enn det som er kjent kan spille roller. DNA er en nukleinsyre - et biologisk molekyl - som inneholder genetisk informasjon og instruksjoner om hvordan man utvikler spesifikke komponenter i menneskelige celler.

Kronisk kreft anses vanligvis som en terminal sykdom.

Det medisinske etablissementet har utviklet en grupperingsmetodikk for å kategorisere stadiene av kreft, "trinn 0" til "trinn IV." En kreft som offisielt er diagnostisert som "kronisk kreft" er mye vanskeligere å behandle; stadium II til stadium IV kreft anses vanligvis som kronisk. Fase II -kreft er lokalisert til et enkelt område i kroppen, men er på et avansert stadium. Trinn III ligner på trinn II, men avhenger av alvorlighetsgraden og den anatomiske plasseringen av kreften. Fase IV kreft er veldig alvorlig; betegnelsen indikerer at kreften har metastasert - noe som betyr at kreften har spredt seg til andre organer i hele menneskekroppen. Når kreft har metastasert, sykdommen er terminal i de fleste tilfeller.

Tung røyking i løpet av en persons liv kan føre til utvikling av kronisk kreft.

Ulike typer kronisk kreft - som stadium IV kronisk leukemi og stadium III lungekreft - viser en rekke symptomer hos den rammede personen. Symptomene som en person opplever i de senere stadiene av kronisk kreft, er helt avhengig av sykdommens lokalitet og progresjon. For eksempel, en stadium III -lungekreftlider kan oppleve symptomer som kortpustethet, en vedvarende tørr hoste og hoste opp blod. En pasient i kronisk leukemi i trinn IV kan oppleve ekstrem tretthet og unormal blødning. Den generelle langsiktige prognosen for kronisk kreft er dyster, først og fremst fordi kreft i de nevnte senere stadiene er notorisk vanskelig å behandle. Hvis tradisjonelle behandlinger, inkludert cellegift og stråling, fungerer ikke, pasienter kan velge å avslutte behandlingen og bare konsentrere seg om å kontrollere de sterke symptomene og smertene som er forbundet med sykdommen, ofte med smertestillende medisiner som morfin.