Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er bekkenbelastning?

Hva er bekkenbelastning?

Åreknuter kan være et symptom på bekkenetet.

Pelvic Congestion Syndrome (PCS) er en medisinsk tilstand som vanligvis rammer kvinner som ennå ikke har gått i overgangsalderen. Det er vanligvis forbundet med kronisk bekkenpine, Noen kvinner kan imidlertid ikke oppleve symptomer. Tilstanden skyldes forstørrede vener i lysken og nedre del av magen. Åreknuter, eller forstørrede vener, er forårsaket av tilbakestrømning og sammensmeltning av blod. Dette strekker venene og kan forårsake smerte, spesielt når det skjer nær nerver.

Røntgenstråler kan være nyttige for å diagnostisere bekkenetet.

Smerter i nedre del av magen er det vanligste symptomet på bekkenbelastning. Det kan forverres under eller etter samleie, etter langvarig stå, og umiddelbart før menstruasjonssyklusen. Kvinner kan også merke vaginal utslipp, smertefull menstruasjon, og en hovent skjede. Andre symptomer er ømhet i underlivet, ryggsmerter, og åreknuter i bena, samt depresjon og generell slapphet.

Det er ikke kjent nøyaktig hva som forårsaker at disse åreknuter utvikler seg. Ofte, tilstanden er forbundet med graviditet. Det er mulig at graviditet får venenes vegger til å svekkes og bli mer utsatt for skade.

Hormonet østrogen, som øker under graviditet, kan også svekke venene. Gravide kvinner går også opp i vekt og kan beholde væske. Dette kan føre til at venene blir overfylt av blod.

Pasienter som mistenker at de kan ha overbelastning i bekkenet, kan gjennomgå en rekke tester for riktig diagnose. Legen kan bestille ultralyd, som kan oppdage eventuelle abnormiteter. Røntgenstråler kan også være nyttige.

Hovedsymptomet på bekkenbelastning er smerter i nedre del av magen.

Behandlingsforløpet for bekkenetet varierer, avhengig av hvilke symptomer pasienten opplever og hvor smertefullt det er. Noen ganger, reseptfrie medisiner, som ibuprofen eller naproxen, er alt som trengs for å lindre symptomene. Hvis disse stoffene er utilstrekkelige til å lindre ubehag, pasienten kan utforske reseptbelagte smertestillende medisiner.

Smertefull menstruasjon og hovent skjede er vanlige symptomer på bekkenetet.

Folk som ønsker å unngå reseptbelagte smertestillende midler, eller som opplever negative bivirkninger av dem, kan vurdere å ta et antidepressivt middel. Antidepressiva kan være nyttig for å lindre ubehag. De kan også hjelpe til med å behandle angst og depresjon som pasienten opplever fra bekkenetet.

Noen pasienter kan også utforske andre løsninger, inkludert alternative midler. Akupunktur kan være en metode for å takle smerten. Legen kan også anbefale fysioterapi eller transkutan elektrisk nervestimulering (TENS), som demper smerteimpulsene mottatt av nervene.

Hvis andre behandlinger mislykkes, kirurgi kan være en metode for å håndtere bekkenetet. Kirurgiske tilnærminger innebærer å fjerne åreknuter, eller områder med utvidelse. Embolisering kan også være et alternativ. Denne prosedyren innebærer å plugge blodårene og deretter la dem gradvis avta. Før du gjennomgår noen prosedyre, pasienten bør diskutere alle potensielle risikoer med kirurgen.