Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en ondartet perifer nerveskede svulst?

Hva er en ondartet perifer nerveskede svulst?

Å ha flere svulster i perifer nervekappe kan kreve cellegift som en del av behandlingen.

En ondartet svulst i perifer nervekappe er en kreftvekst som dukker opp i slimhinnen i en nerve. Det utvikler seg vanligvis rundt en lang nerve i en av ekstremitetene, selv om en svulst også kan påvirke en nerve i brystet, mageregionen, bekken, eller nakke. En person kan oppleve smerte og svakhet i vekstområdet som gradvis forverres over tid. En liten ondartet perifer nerveskede svulst kan ofte fjernes kirurgisk, men store eller flere svulster kan kreve en kombinasjon av kirurgi, cellegift, og stråling i et forsøk på å krympe dem og redusere sjansen for at kreft sprer seg til andre deler av kroppen.

En ondartet svulst i perifer nervehylster i sine sene stadier kan forårsake tretthet og kronisk muskelsvakhet.

De fleste som utvikler nerveskede svulster har en underliggende genetisk lidelse som kalles neurofibromatose. Lidelsen disponerer et individ for nerveproblemer, inkludert arrvev og svulster, selv om tilstanden vanligvis er godartet. Bare et lite antall pasienter utvikler malignitet. Hvis en ondartet perifer nervekappe -svulst er tilstede, men nevrofibromatose ikke er det, den underliggende årsaken blir vanligvis aldri bestemt. Nerveskjedssvulster kan påvirke en person i alle aldre, selv om de oftest er diagnostisert hos voksne menn.

Leger bekrefter vanligvis diagnosen en ondartet svulst i perifer nervekappe med en vevsbiopsi.

En ny, liten ondartet svulst i perifer nervekappe kan ikke forårsake merkbare symptomer. Etter hvert som massen vokser, det kan begynne å forårsake skarpe smerter av og til, prikkende følelser, og muskelsmerter i regionen. Det kan være mulig å føle eller se en svulst hvis den utvikler seg nær huden. Symptomer på tretthet og kronisk muskelsvakhet kan indikere en svulst i sen fase som begynner å metastasere.

Kjemoterapibehandling kan forårsake hårtap hos noen pasienter.

En lege kan diagnostisere en nervekappe svulst ved å spørre om symptomer, utføre genetiske tester for nevrofibromatose, og ta bildeskanninger av massen. En vevsbiopsi er vanligvis også nødvendig for å se om veksten er kreft eller godartet. Leger bestemmer det beste behandlingsforløpet basert på størrelsen, scene, og plassering av den ondartede svulsten i perifer nervekappe.

Leger bestemmer det beste behandlingsforløpet basert på størrelsen, scene, og plassering av den ondartede svulsten i perifer nervekappe.

Små vekster i ekstremiteter og lett tilgjengelige steder i overkroppen og nakken kan ofte fjernes av en kirurg som spesialiserer seg på denne typen operasjoner. Det tas ekstreme forholdsregler under operasjonen for å unngå å skade det delikate underliggende nervevevet. Kirurgi har en høy suksessrate, men utilsiktet skade kan føre til midlertidig tap av følelse eller permanent lammelse i en kroppsdel. Strålebehandlinger og cellegift kan være gunstig for å bekjempe kreft i nerveskede i midten til sent. Prognosen er generelt god når pasientene mottar tidlig, aggressiv behandling.