Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Bence-Jones Proteinuria?

Hva er Bence-Jones Proteinuria?

Leger kan teste for Bence-Jones proteinuri hvis de tror at en pasients symptomer kan tyde på en tilstand forbundet med nedsatt nyrefunksjon.

Bence-Jones proteinuri er sekresjonen av visse blodprodukter, kalt Bence-Jones-proteiner, i urinen. En spesiell test er nødvendig for å identifisere dem fordi den grunnleggende peilepinne -analysen som brukes til å raskt teste urin i laboratoriet, ikke er tilstrekkelig. Medisinske tilbydere kan vurdere å teste for Bence-Jones proteinuri hvis de tror at pasientens symptomer kan tyde på en tilstand assosiert med nedsatt nyrefunksjon. I de fleste tilfeller, stort antall Bence-Jones-proteiner i urinen er tegn på malignitet.


Etter oppdagelsen av Bence-Jones proteinuri, medisinske bildestudier brukes ofte for å finne årsaken.

Friske pasienter har funksjonelle nyrer som filtrerer ut et stort utvalg av blodprodukter sammen med nyttige stoffer kroppen trenger. Avfallsprodukter føres inn i blæren for deponering i urinen. Når nyrefunksjonen begynner å bryte ned hos mennesker med medisinske problemer, evnen til å filtrere er kompromittert, og nyrene begynner å skille ut flere proteiner. Urintesting kan avsløre nedgang i funksjon, og kan omfatte en visuell inspeksjon av urinen for uklarhet og misfarging, sammen med en peilepjekk og mer avansert testing.


En peilepinne kan brukes til å teste for nyrefunksjon.

Endringer i urinkjemi som Bence-Jones proteinuri kan skyldes problemer med nyrene eller blæren, så vel som andre områder av kroppen. Nyrene fungerer som et av kroppens avfallsbehandlingssystemer, og de kan være en viktig indikator på generell helse. Hvis det oppstår et problem i den ene eller begge nyrene, det kan være et tegn på et dypere medisinsk problem.


Bence-Jones proteinuri følger vanligvis med noen kreftformer.

Pasienter utvikler vanligvis Bence-Jones proteinuri når de har kreft som myelomatose eller Waldenstroms makroglobulinemi. I en grundig opparbeidelse for en pasient med mistenkt kreft, legen kan be om nyrefunksjonstesting for å avgjøre om kreften påfører nyrene eller andre organsystemer stress. Behandling av den underliggende kreften er den eneste måten å løse proteinuri, og belastningen på nyrene kan bli en kompliserende faktor når du utvikler en behandlingsplan fordi noen cellegiftbehandlinger er veldig harde mot nyrene.


Når nyrefunksjonen brytes ned, organets evne til å filtrere er kompromittert, og det begynner å skille ut flere proteiner.

I noen tilfeller, Bence-Jones proteinuri har en annen årsak eller er godartet. Når det blir identifisert i laboratorietesting av en pasients urin, Det neste trinnet er vanligvis tilleggstesting for å finne ut mer om hva som forårsaker det. Dette kan inkludere blodprøver, medisinske avbildningsstudier av nyrene, eller biopsiprøver. En komplett pasienthistorie kan også være nyttig, da det kan gi nyttig informasjon om hvorfor pasienten utviklet proteinuri. Medisinske tilbydere kan gå gjennom dataene for å fastslå diagnosen og komme med behandlingsanbefalinger.