Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva forårsaker søvnvandring?

Hva forårsaker søvnvandring?

Feber kan være en årsak til søvnvandring.

Det kan være en rekke årsaker til søvnvandring, alt fra alder til genetiske faktorer. Noen årsaker er helt ute av kontroll over søvngjengeren. For eksempel, små barn er tilbøyelige til å gå søvn, og de fleste vokser ut av det etter hvert. Andre faktorer kan kontrolleres, og når vandring i søvn blir identifisert som et problem, mange leger fokuserer på potensielle årsaker som kan identifiseres og elimineres for å hjelpe pasientene sine til å sove bedre. Noen ganger, pasienter kan bli bedt om å bo på en søvnklinikk slik at leger kan lære mer om deres spesifikke symptomer.

God søvnhygiene kan forhindre søvnvandring.

Begrepet "søvnvandring" er litt misvisende, fordi det ikke bare innebærer å gå. Pasienter kan delta i en rekke aktiviteter som mer generelt er forbundet med våken tilstand, alt fra matlaging til kjøring, og de er vanligvis delvis bevisst, heller enn helt bevisstløs. Søvnvandring kan i noen tilfeller være ganske farlig, derfor er det viktig å identifisere årsaken.

Noen antihistaminer kan forårsake søvngang.

Årsaker til denne tilstanden kan klassifiseres som genetiske faktorer, miljøårsaker, og fysiske årsaker. Personer med slektninger som lider av somnambulisme er mye mer sannsynlig at de begynner å gå søvne selv, det samme er mennesker med en mer generell familiehistorie med søvnforstyrrelser. Miljøfaktorer inkluderer søvnmangel, dårlige soveforhold, og stress. Noen ganger kan tilstedeværelsen av høye lyder og sterke lukter forstyrre søvn, for eksempel.

Det er en rekke årsaker til søvnvandring, alt fra genetikk til stress.

De fysiske årsakene til denne tilstanden kan omfatte:magnesiummangel, bruk av beroligende midler for å sove, alkoholforgiftning, feber, posttraumatisk stresslidelse, svangerskap, antihistaminer, sentralstimulerende midler, og noen sykdommer. Forhold som forårsaker en rekke søvnproblemer kan noen ganger føre til somnambulisme, og søvngjenger kan også oppleve sure oppstøt og hjerteproblemer, som er knyttet til denne tilstanden, selv om de ikke nødvendigvis forårsaker det. Noen medisiner kan også gjøre at en person går i søvne, i så fall vil etikettene vanligvis inneholde en advarsel for å varsle pasienter om risikoen.

Søvnmangel er en potensiell årsak til søvnvandring.

Som det fremgår av eksemplene ovenfor, det er ikke alltid mulig å eliminere en årsak til søvnvandring fra ens liv. Å praktisere god søvnhygiene kan redusere risikoen betydelig, derimot, ved å fremme en sunn natts søvn. Det er en god idé å holde soverommene svale og tilstrekkelig utstyrt med tepper, ark, og puter, og å reservere soverommet for å sove, i stedet for å bruke det som et flerbruksrom. Dette kan redusere andre søvnrelaterte lidelser, samt generelt stress og utmattelsesnivå.