Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Prerenal Azotemia?

Hva er Prerenal Azotemia?

Hvis årsaken til prerenal azotemi er blod- eller væsketap, behandling kan innebære blodtransfusjon.

Personer med prerenal azotemi har et unormalt høyt nivå av nitrogenavfall som urea og kreatinin i blodet. Disse typer avfall er potensielt giftige når de er tilstede i blodet i store mengder, så denne tilstanden kan være alvorlig. Prerenal azotemi er en vanlig blodforstyrrelse hos mennesker som har blitt innlagt på sykehus som følge av nyresvikt eller tilstander som påvirker blodstrømmen til nyrene, for eksempel brannskader, dehydrering, blødning og kronisk diaré eller oppkast.


Forvirring er et vanlig symptom på azotemi.

Sammen med leveren, nyrene er med på å filtrere blodet og fjerne potensielt skadelige stoffer. Hvis blodstrømmen til nyrene reduseres, nyrenes evne til å filtrere blodet er også svekket. Avfall og giftstoffer som normalt ville bli fjernet forblir i blodet, og urinproduksjonen er sterkt redusert, som fører til unormal væskeretensjon. Når blodnivået av urea og kreatinin er unormalt høyt, som ved prerenal azotemi, disse giftige stoffene kan svekke organfunksjonen og skade vevet.


Personer med prerenal azotemi kan vise uvanlig tretthet og rask puls.

Vanlige symptomer på azotemi inkluderer redusert årvåkenhet, forvirring, tretthet og tørst. Personer med denne tilstanden vil også sannsynligvis ha redusert urinmengde, en tørr munn, blek hud, hevelse forårsaket av væskeretensjon, økt vannlating om natten og en rask puls. Andre mulige symptomer inkluderer magesmerter, lavt blodtrykk, tørre slimhinner og redusert hudelastisitet.


Behandling av pre-renal azotemi kan omfatte en eller flere økter med dialyse for å redusere toksinmengden i blodet.

Denne tilstanden diagnostiseres vanligvis på grunnlag av blodprøver for kreatinin og urea, samt tester for å kontrollere kreatinin- og natriumnivået i urinen. I tillegg, nyrefunksjonstester og blod -osmalitetstester kan utføres. Blod -osmalitetstesten sjekker konsentrasjonen av alle partikler i blodet og utføres for å evaluere kroppens væskebalanse, som påvirkes av hydratiseringsnivåer og nyrefunksjon.


Hovedmålet med behandling av prerenal azotemi er å korrigere årsaken til ubalansen så raskt som mulig for å forhindre permanent nyreskade. Behandlingen inkluderer ofte en eller flere økter med dialyse for å redusere toksinmengden i blodet. Hvis årsaken til tilstanden er blod- eller væsketap, behandling kan innebære transfusjon av blod eller blodprodukter eller administrering av andre intravenøse væsker for å gjenopprette blodvolumet og forbedre balansen mellom nitrogenavfall i blodet.


Når årsaken til azotemi kan behandles raskt og vellykket, tilstanden kan reverseres og permanent nyreskade forhindres. For at behandlingen skal lykkes, derimot, Det må vanligvis administreres innen 24 timer etter at de første tegnene på azotemi oppstod. Prerenal azotemi kan kompliseres av akutt nyresvikt eller akutt tubulær nekrose. Denne sistnevnte tilstanden oppstår når nyrevevet begynner å dø, så det er derfor forbundet med permanent og irreversibel nyreskade.