Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Lobular Carcinoma in Situ?

Hva er Lobular Carcinoma in Situ?

Kvinnelige bryster inneholder flere hundre lobules.

Lobulært karsinom in situ refererer til en samling av unormale celler i brystvev som potensielt kan bli kreftfremkallende innen omtrent fem år. Tilstanden er vanskelig å oppdage, og det går vanligvis ubemerket med mindre en brystvevsbiopsi utføres for å se etter et annet problem. Selv om lobulært karsinom in situ i seg selv ikke forårsaker fysiske symptomer, de fleste leger oppfordrer pasienter til å ta medisiner eller opereres for å redusere risikoen for å utvikle kreft i fremtiden.


Kvinnelige bryster inneholder flere hundre lobules, kjertler som produserer melk. Lobulært karsinom in situ oppstår når celler langs den indre foringen av en lobule begynner å vokse uvanlig store og replikere seg selv raskt. Legene vet ikke hva som utløser unormal celleutvikling, men det er mistanke om at genetikk spiller en viktig rolle. Tilstanden kan være tilstede i bare ett bryst eller påvirke lobules i begge brystene. Kvinner mellom 20 og 50 år blir oftest rammet, og bare rundt 25 prosent av pasientene som er diagnostisert med lobulært karsinom in situ, utvikler noen gang ondartet brystkreft.


Kvinner som har lobulært karsinom in situ, vil neppe oppleve symptomer. Det er vanligvis ingen merkbare endringer i brystets utseende eller følelse. Som et resultat, de fleste tilfeller av lobulært karsinom in situ blir aldri diagnostisert, eller de blir først gjenkjent etter at cellene blir kreftfremkallende og begynner å forårsake helseproblemer. Noen tilfeller oppdages tilfeldigvis etter tester for å studere mistenkelige klumper eller cyster i brystet.


Når lobulært karsinom in situ er identifisert, legen kan beskrive tilstanden i detalj og forklare forskjellige behandlingsalternativer. Det er vanligvis umulig å forutsi om unormale celler noen gang vil bli kreft, men det kan tas skritt for å redusere risikoen. Mange leger og pasienter foretrekker å unngå å behandle den opprinnelige tilstanden, og i stedet planlegge vanlige brystundersøkelser for å se om endringer begynner å skje.


Hvis tidlig behandling er ønsket, et vanlig alternativ er å ta et syntetisk hormontilskudd som hemmer østrogenaktivitet i brystene. Legemidler som tamoxifen og raloksifen blokkerer signaler fra østrogen som normalt utløser cellereplikasjon, og derved bremse eller stoppe veksten av unormale celler. Endelig, kirurgi for å fjerne del ett eller begge brystene kan vurderes hvis en pasient anses å ha en ekstremt høy risiko for å utvikle brystkreft. De fleste tilfeller av lobulært karsinom in situ er helt løst med hormonell og kirurgisk terapi.