Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en ganespalte?

Hva er en ganespalte?

En ganespalte er en åpning i den harde eller myke ganen i munnen. Det kan også vises på leppene. Åpningene oppstår vanligvis når barnet fremdeles dannes før fødselen. En ganespalte skyldes feil dannelse av munnen.

En ganespalte behandles med kirurgi.

I det embryonale stadiet når barnet dannes, vekst i munnen kan ikke forekomme i riktige retninger. Også, i denne fasen, det kan ikke forekomme at beinene bindes inne i munnen. Ganespalte forekommer nesten dobbelt så ofte hos menn som hos kvinner.

En ganespalte kan være en enkelt forekomst i munnen, eller det kan påvirke både leppene og innsiden av munnen. Områdene i munnen som kan påvirkes er det myke området på baksiden av munnen og det harde området i munntaket. Splittelsen kan også fortsette til tannkjøttområdet, tennene og leppen. Leger vet ikke hvorfor en ganespalte oppstår, men det antas at det kan være et arvelig problem. Også, sykdom hos moren under graviditet eller bruk av tobakk, narkotika eller alkohol kan spille en rolle.

Ganespalte forekommer nesten dobbelt så ofte hos menn som hos kvinner.

Separasjon av nese- og munnhulen skyldes også ganespalte. En baby med ganespalte vil ha vanskelig å die, som det ikke kan opprettholde en skikkelig sugehandling. Personer med ganespalte har også problemer med tale. Det eneste alternativet i slike tilfeller kan være å utføre kirurgi.

Det har vært mye tvist om riktig tidspunkt for protesekirurgi for noen med ganespalte. Striden handler om hvorvidt ansiktets bein skal nå full vekst eller utføre operasjonen før taleproblemer oppstår. Operasjonen innebærer rekonstruktiv kirurgi, og barnet må se et team av spesialister.

En ganespalte er ofte tilstede i forbindelse med andre medfødte misdannelser, som dvergisme.

Spesialistteamet inkluderer vanligvis en plastikkirurg, en tannlege, en kjeveortopedi og logoped. Personer med ganespalte er også utsatt for ørebetennelse, så en audiolog vil også være en del av teamet. Det vil også være en sosialarbeider eller psykolog involvert etter eller før operasjonen for å hjelpe med emosjonelle og sosiale problemer.