Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er et Ependymoma?

Hva er et Ependymoma?

Et ependymom er en svulst i slimhinnen i hjernen.

Et ependymom er en type svulst som oppstår i ependymale celler, som utgjør den indre foringen av hjernen og ryggraden. Svulster ser vanligvis ut som små, godartede masser som ikke gir symptomer. I løpet av flere måneder eller år, derimot, de har en tendens til å vokse og bli ondartede. Avhengig av størrelsen og plasseringen av et ependymom, en person kan oppleve kronisk hodepine, sensorisk tap, anfall, eller en rekke andre fysiologiske symptomer. Ependymomer fjernes vanligvis gjennom svært delikate kirurgiske inngrep, og cellegift- eller strålebehandlinger kan brukes til å prøve å utrydde kreften hvis den begynner å spre seg til andre deler av kroppen.

En person kan utvikle et ependymom i alle aldre. Hos barn, de fleste svulster vises i hjernen, mens de vanligvis dukker opp i ryggraden hos voksne. Leger er usikre på de eksakte årsakene til ependymomer, men de tror at svulster oppstår på grunn av tilfeldige genetiske mutasjoner. Det er ingen solid bevis for at andre medisinske tilstander, arv, eller miljøfaktorer spiller en betydelig rolle i utviklingen av ependymomer.

Et ependymom som utvikler seg i hjernen kan forårsake opphopning av cerebrospinalvæske, fører til hevelse og trykk. En person kan lide av hyppig hodepine, synsproblemer, og tretthet. Avhengig av hvilken del av hjernen som påvirkes, en person kan også oppleve koordinasjonsproblemer, talevansker, eller anfall. Spinal ependymomer forårsaker ofte kroniske smerter på svulststedet. Hvis et ependymom vokser stort nok til å komprimere nerver i nærheten, en person kan oppleve nummenhet eller til og med lammelse i noen deler av kroppen.

En nevrolog kan diagnostisere et ependymom ved å analysere fysiske symptomer og gjennomføre diagnostiske bildetester. Magnetisk resonansavbildning og datastyrt tomografiskanning viser størrelsen, form, og plassering av en svulst. Spesialister kan bestemme seg for å ta en biopsi av det berørte vevet for å bekrefte diagnosen og bestemme sannsynligheten for at svulsten vil vokse seg større. Ependymomer er gradert basert på deres stadium av progresjon til malignitet. Grad en og to svulster er i sine tidlige stadier og vil sannsynligvis ikke vokse raskt, mens svulster i grad tre sannsynligvis allerede har begynt å spre seg til andre deler av kroppen.

Når diagnosen er stilt, et team av spesialister kan bestemme det beste behandlingsforløpet. I de fleste tilfeller, de bestemmer seg for å utføre kirurgi for å fjerne svulster i klasse en og to før de forårsaker permanente problemer. Kirurger kuttet i skallen eller ryggraden, trekk massen forsiktig ut, og sy inn snittet. Når kreft allerede har spredt seg eller det anses for farlig å operere et ependymom, spesialister kan administrere en rekke cellegiftbehandlinger eller strålebehandlinger. Pasienter kan også få steroidmedisin for å redusere intrakranielt trykk og lindre symptomer.