Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Periostitis?

Hva er Periostitis?

Idrettsutøvere er i fare for å utvikle periostitis.

Periostit er en medisinsk tilstand som involverer betennelse, ømhet, og hevelse rundt ett eller flere bein. De fleste bein i kroppen er foret med et lag med bindevev som kalles periosteum, som gir beskyttelse og sikrer muskelfibre til beinvev. Periostit oppstår når et lag med periosteum er skadet på grunn av en skade, alvorlig infeksjon, autoimmun lidelse, eller kreftsykdom. Avhengig av den underliggende årsaken, det kan forårsake akutte smerter i et isolert område av kroppen eller utbredt, kroniske smerter.


En lege må utføre beinrøntgenstråler for å diagnostisere periostitis.

Den vanligste årsaken til periostitis er skade fra direkte traumer til bein eller overforbruk av en bestemt kroppsdel. Idrettsutøvere og uformelle løpere risikerer å utvikle betennelse i periosteum i underbena, en tilstand som kalles shin splints. Det hyppige trykket på skinnebenene fra å løpe, stopper, hopper, og snu gradvis irriterer periosteumet rundt beinene, og i noen tilfeller, bindevevet kan rive. Feil løpeteknikk kan forverre problemet, og skinnebensskinner kan bli ødeleggende.


Et diagram over anatomi av et bein, viser periosteum.

Betennelse kan også oppstå som en komplikasjon av en kronisk infeksjon, som syfilis eller en autoimmun lidelse. I en arvelig tilstand som kalles primær hypertrofisk osteoartropati, immunsystemet frigjør kjemikalier som forårsaker inflammatoriske reaksjoner i periosteum på mange forskjellige beinsteder, inkludert kragebenet, lårbein, og humerus. Som et resultat, bindevevet blir betent og hovent. Med periosteum skadet, nye beinformer under som forårsaker smertefulle fremspring og ytterligere irriterer bindevevet. Leukemi, blod- og benmargskreft, kan også forårsake dette problemet i de sene stadiene av kreften.


Skinnebenskinner, eller periostitis i underbena, er en vanlig sykdom hos idrettsutøvere og løpere.

En lege kan diagnostisere periostitt og se etter underliggende årsaker ved å spørre om symptomer, evaluering av det fysiske utseendet til berørte kroppsdeler, og ta røntgenstråler av bein. Blodprøver kan utføres hvis det er mistanke om en autoimmun lidelse eller infeksjon. Hvis diagnostiske tester ikke er avgjørende, en prøve av bein og periosteumvev kan samles inn og analyseres for å se etter tegn på kreft.


Shin splints oppstår som et resultat av å ikke gi føttene og beina riktig støtte under trening.

Helsepersonell fokuserer vanligvis behandlingsarbeidet på å eliminere den underliggende årsaken til symptomer. Ved skinnebensskinner eller andre skaderelaterte former, pasienter blir vanligvis instruert i å hvile, is deres ømme bein, og ta antiinflammatoriske medisiner. Skinnene begynner vanligvis å føle seg bedre etter flere ukers hvile, og et individ kan gradvis øke sitt aktivitetsnivå for å gjenoppbygge styrken. Antibiotika, antivirale midler, eller immunsuppressive medisiner kan være nødvendig for å behandle andre årsaker. Kirurgi for å fjerne eller reparere skadet vev kan være nødvendig hvis tilstanden forårsaker svekkende smerte eller beinbrudd.