Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er nyfødt lungebetennelse?

Hva er nyfødt lungebetennelse?

Morsfeber kan være en risikofaktor for nyfødt lungebetennelse.

Neonatal lungebetennelse er lungebetennelse som oppstår hos svært små spedbarn. Denne lungesykdommen kan utvikle seg hos spedbarn helt ned til 24 timer og forekommer ofte delvis på grunn av abnormiteter i luftveier og lunger. Neonatal lungebetennelse er en betydelig dødsårsak hos nyfødte; ved dødsfall som oppstår i de første 30 dagene av livet, lungebetennelse er en medvirkende faktor i så mye som 25 prosent av tilfellene. Spedbarn med lungebetennelse komplisert av blodbåren infeksjon har en dødelighetsrisiko på 10 prosent, og denne risikoen tredobles hvis barnet hadde en lav fødselsvekt.

Et spedbarn med nyfødt lungebetennelse kan få oksygen for å sikre at han eller hun ikke blir oksygenfattig på grunn av redusert lungefunksjon.

Det er flere risikofaktorer for nyfødt lungebetennelse som kan være tilstede før fødselen. Disse inkluderer mors feber, ømhet eller smerter i livmorområdet, urinveisinfeksjon og takykardi hos fosteret. Tegn som kan noteres ved eller kort tid etter fødselen inkluderer for tidlig fødsel, grumsete eller illeluktende fostervann og brudd på livmorhinner før fødselen begynner. En ekstra risikofaktor er svangerskaps mødersykdom med en smittsom organisme som er kjent for å kunne krysse placentabarrieren.

Intravenøse væsker sikrer tilstrekkelig ernæring hos babyer med nyfødt lungebetennelse.

Nyfødte med lungebetennelse kan ha en rekke forskjellige symptomer. Disse inkluderer unormalt høy respirasjonsfrekvens, grynting ved utpust, gule eller grønne luftveisekresjoner, aspirasjon av blod, oksygenmangel i visse vev og misfarget hud, hår og negler. Nyfødte kan også ha svingende temperatur, hudutslett, gulsott, uregelmessig hjerterytme og oppblåst mage.

Neonatal lungebetennelse kan utvikle seg på grunn av abnormiteter i luftveier og lunger.

Rask diagnose og behandling av nyfødt lungebetennelse er avgjørende på grunn av den høye dødelighetsrisikoen forbundet med denne sykdommen. Lungebetennelse kan vesentlig endre gassutveksling i lungene til nyfødte, potensielt resulterer i oksygenmangel og kompromiss med metabolismen av alle celletyper i kroppen. Strukturelle og immunologiske forsvarsmekanismer er ikke fullt ut dannet hos nyfødte, noe som gjør det nesten umulig for den nyfødte å bekjempe infeksjonen effektivt. I tillegg, Det er en økt risiko for at infeksjonen kan spre seg fra lungene til andre deler av kroppen.

Neonatal lungebetennelse kan forårsake nyfødt død i de første 30 dagene av livet.

Målet med behandlingen for nyfødt lungebetennelse er å utrydde smittestoffet og samtidig beskytte barnet ved å gi åndedrettsstøtte. Det er noen risikoer forbundet med behandling, derimot, som må minimeres for å sikre at spedbarnets lunger ikke blir permanent skadet. Hovedrisikoen for antimikrobiell behandling er at antimikrobielle medisiner midlertidig kan forverre lungebetennelse, som kan øke risikoen for permanent lungeskade. For å redusere denne risikoen, Antimikrobielle medisiner velges nøye for å minimere dosen som kreves for å bekjempe infeksjonen.

Antimikrobielle medisiner er nøkkelen til vellykket behandling av denne sykdommen, men medisinering alene kan ikke gi barnet tilstrekkelig støtte. I tillegg til antimikrobielle medisiner, barnet får en oksygenkilde for å sikre at han eller hun ikke blir oksygenfattig på grunn av redusert lungefunksjon. Nyfødte kan også motta blodoverføringer og intravenøse væsker for å sikre tilstrekkelig ernæring og blod-oksygenkapasitet.