Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er somnambulisme?

Hva er somnambulisme?

De fleste søvngjengerne er mellom fire og tolv år.

Somnambulisme, eller søvngjenger, er en tilstand der et individ reiser seg og går mens han faktisk sover. De fleste søvngjengerne er barn mellom fire og 12 år, selv om voksne også kan sove. Somnambulister, eller de som sover, trenger vanligvis ikke medisinsk behandling med mindre det er en underliggende medisinsk eller psykologisk årsak til somnambulismen.

Noen leger foreslår hypnose for å behandle voksne søvngjengerne.

Sove er en kompleks prosedyre. Folk opplever rask øyebevegelsessøvn (REM) vanligvis når de drømmer, og ikke-rask bevegelsessøvn (NREM) der mennesker beveger seg inn i dyp søvn. NREM -søvn har fire stadier, Fase 1 når folk føler seg døsige, Fase 2 når folk sover lett, og trinn 3 og 4 når folk sover dypt. Søvnvandring forekommer vanligvis i trinn 3 og 4 tidligere på natten, eller under REM -søvn nærmere morgenen.

Sleepwalkers kan prøve å kjøre bil under en episode.

Somnambulister kan gå gjennom huset, utføre repetitive oppgaver, åpne og lukke dører, og slå lysene på og av. De kan kle seg helt eller kjøre bil. Sleepwalkers kan ha samtaler som ikke gir mening. Folk som sover går kanskje ikke huske hendelsen når de våknet.

Ingen vet nøyaktig hva som forårsaker somnambulisme blant barn. Voksne kan sove hvis de tar medisiner som deprimerer sentralnervesystemet, som følge av anfall eller på grunn av psykologiske problemer. Eldre kan sove på grunn av REM -lidelser. Somnambulisme kan også ha en genetisk faktor ettersom søvnvandring ser ut til å kjøre i familier.

Søvnvandring skjer vanligvis i trinn 3 og 4 av søvn tidlig på natten, eller nærmere morgenen under REM -søvn.

Barn "vokser" vanligvis ut av søvnvandring uten at de trenger medisinsk behandling. Leger kan råde voksne til å ta tester for å avgjøre om deres somnambulisme er relatert til en underliggende medisinsk eller fysisk tilstand, som søvnapné. Leger kan også foreskrive beroligende midler i en kort periode for å forhindre søvnvandring. I tillegg, noen leger foreslår hypnose for å behandle voksne søvngjengerne.

Leger kan foreskrive beroligende midler for å forhindre søvnvandring.

Den viktigste behandlingen for somnambulisme er å forhindre at personen som går i søvne, blir skadet. Folk som sovende kan, og gjør, ha ulykker som å snuble eller falle ned trapper. Ideen om at en person ikke kan bli skadet mens han går på søvn er en myte.

En annen vanlig myte om somnambulisme er at en somnambulist ikke skal vekkes under en episode. Dette er usant. Det er ikke farlig for somnambulisten å bli vekket under en hendelse, selv om personen kan være desorientert eller forvirret i en periode etter at han våknet.