Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Jerusalem syndrom?

Hva er Jerusalem syndrom?

Hassidisk mann som ber på Kotel (Western Wall) i Jerusalem.

Jerusalems syndrom er et begrep som brukes for å beskrive et mentalt fenomen der besøkende i Jerusalem utvikler religiøse vrangforestillinger, å tro at de kan være Gud eller en kjent person fra Bibelen. Slike individer har trodd seg selv som berømte bibelske mennesker som døperen Johannes, apostelen Paulus, jomfru Maria, eller til og med Messias. Syndromet rammer bare medlemmer av jødedommen, Kristendom og islam, med jøder og kristne i de fleste tilfellene. Teorien ble utviklet av Dr. Yair Bar-El, en tidligere direktør for Kfar Shaul Mental Health Center i Jerusalem, som har hevdet å behandle gjennomsnittlig en til to pasienter med Jerusalem syndrom per måned.


Jerusalem, Israel.

Et stort antall pasienter med Jerusalems syndrom har historier om eksisterende psykiske lidelser, men ikke alt. I følge Bar-El og stipendiat Kfar Shaul psykiater Gregory Katz, mange rammede personer hadde ingen psykiske lidelser før besøket i Jerusalem. De kom helt fornuftige, reiste rundt i byen en time, og den neste som streifer i ørkenen som døperen Johannes på jakt etter konvertitter. De fleste av disse personene blir behandlet på Kfar Shaul og løslatt innen en uke, hvoretter de vender tilbake til normalt liv uten et spor av sine religiøse fantasier.


Noen mennesker med Jerusalem syndrom tror seg selv som jomfru Maria.

Psykiatere har spekulert i at kanskje disse tidligere normale menneskene - de fleste protestantiske kristne fra USA - lider av et slags religiøst kultursjokk. Realiteten at Jerusalem ligner mange andre moderne byer, med travel trafikk, forretningsfolk som skynder seg frem og tilbake på mobiltelefoner, og utbredt kommersielle annonser, er i strid med individets idé om en gammel brosteinby, vandret rundt av borgere i kapper og sandaler. Som svar på slike uforsonlige ideer, noen sier at tankene deres får et midlertidig sammenbrudd. En annen faktor kan være at mange individer reiser til Jerusalem på en hellig pilegrimsreise, og ved ankomst tror og føler de er nærmere Gud enn noen gang før. Slike kraftige følelser kan også føre til merkelige psykologiske reaksjoner.


Personer med Jerusalems syndrom tror at de er Gud eller en kjent person fra Bibelen.

Det har, selvfølgelig, vært mange tilfeller der pasienter utviklet Jerusalem syndrom ikke på grunn av en intens religiøs opplevelse, men på grunn av en eksisterende psykisk lidelse. En mann som led av paranoid schizofreni utviklet Jerusalems syndrom mens han var i USA, og reiste til Jerusalem som et resultat. Han var en amerikansk kroppsbygger som trodde seg å være Samson, den bibelske sterkmannen. Han reiste til Jerusalem på et vrangforestillingshellig oppdrag for å flytte en del av Vestmuren. Noen spekulerer i at David Koresh, den falne kultlederen for Branch Davidians, hadde et Messias -kompleks forårsaket, delvis, ved en tur til Jerusalem.


Mens mange i det medisinske samfunnet er skeptiske til Jerusalems syndroms legitimitet, mange tar det på alvor, ingen steder mer enn i Jerusalem. Turistguider, sikkerhetspersonell og leger i Jerusalem holder alle øye med symptomene på Jerusalems syndrom. Når en person som lider av symptomer har nådd det stadiet av å pakke seg inn i hvite laken og proselytisere i ørkenen, mange leger er opplært til å leke sammen med vrangforestillinger, for ikke å opphisse pasienten ytterligere. Ved hjelp av tid, medisinsk behandling, og narkotika, vrangforestillingen slites ofte av.


Jerusalem syndrom er ikke det eneste eksempelet på Voyager syndrom, der en reisende faller under en midlertidig og bisar psykologisk stave som reaksjon på et bestemt sted. Mange som har reist til Paris, spesielt japanske turister, har opplevd opphissede mentale tilstander, og har opplevd hallusinasjon, samt følelser av angstfientlighet. Dette har blitt kalt Paris syndrom, og antas å være forårsaket av en blanding av reisetretthet og kultursjokk. Det er også Firenze, eller Stendhal, Syndrom, der reisende blir svimmel, desorientert, og oppleve hallusinasjoner som svar på å se utsøkt florentinsk kunst.