Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en luftveisobstruksjon?

Hva er en luftveisobstruksjon?

Luftveien starter med luftrøret, vist med røde og beige striper.

En luftveisobstruksjon, også kjent som en akutt luftveisobstruksjon, er en blokkering av luftveiene som vanligvis forårsaker pustevansker. Pasienter er ofte i stand til å komme seg helt etter en akutt luftveisobstruksjon med rask behandling. Det kan også være et kronisk problem forårsaket av underliggende medisinske tilstander, som lungesykdom, som forverres over tid.

Heimlich -manøveren er en viktig førstehjelpsprosedyre for å lære for å forhindre kvelning.

En akutt luftveisobstruksjon er preget av plutselig debut og alvorlige symptomer. Det er vanligvis en livstruende nødsituasjon som krever øyeblikkelig legehjelp. Hvis hjelpen blir forsinket, død eller hjerneskade kan skyldes mangel på vital oksygen. Med rask medisinsk hjelp, pasienter har en utmerket sjanse til å bli fullstendig frisk.

Symptomer på en akutt luftveisobstruksjon kan omfatte følgende tilstander:agitasjon, forvirring, eller få panikk; pustevansker; luftveislyder som piping, plystre, eller gisper etter luft; kvelning; endringer i bevisstheten inkludert bevisstløshet; eller blåaktig hudfarge kalt cyanose. Det kan ha mange mulige årsaker som allergiske reaksjoner som får luftveiene til å hovne opp lukket, kjemiske forbrenninger eller reaksjoner, eller puster inn røyk. Det kan også bli spurt av fremmedlegemer, mat blir sittende fast i luftveiene, eller andre traumer. Det kan også skyldes flere medisinske tilstander, inkludert infeksjoner, kryss, abscesser på deler av luftveiene, og halskreft.

Sigarettrøyking kan forårsake KOLS, som er en vanlig årsak til luftveisobstruksjon.

Behandling av en akutt luftveisobstruksjon varierer avhengig av årsaken til problemet. Hvis det er et fremmedlegeme som fullstendig blokkerer luftveiene og personen ikke klarer å puste, en nødprosedyre kalt Heimlich -manøveren kan redde hans eller hennes liv. I slike tilfeller, det er ofte ikke tid til å vente på nødpersonell. Objekter som forårsaker delvis blokkering kan fjernes med et instrument som kalles et laryngoskop eller et bronkoskop. Pusten kan også gjenopprettes med en åpning som kalles trakeotomi, laget direkte i luftveiene, eller ved å sette inn et pusteslange.

Piping og kvelning er symptomer på luftveisobstruksjon.

Den vanligste årsaken til kronisk luftveisobstruksjon er en progressiv sykdom som kalles kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL). Tilstanden er preget av en pågående obstruksjon av luftveiene som blir verre over tid. Luftveisobstruksjonen skyldes kronisk bronkitt eller emfysem som permanent endrer strukturen i luftveiene.

Symptomer på KOL utvikler seg vanligvis gradvis fra hoste med perioder med unormal pust som kortpustethet til konstante pustevansker med cyanose og eventuell hjertesvikt. Den vanligste årsaken til KOL er sigarettrøyking, inkludert eksponering for passiv røyking. Tilstanden har ingen kur; symptomer kan håndteres på lang sikt, derimot, og kan tillate de med milde tilfeller å leve et relativt normalt liv.