Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Arthritis Mutilans?

Hva er Arthritis Mutilans?

Jo lengre leddgikt vedvarer uten behandling, jo større er sjansen for å utvikle leddgikt mutilans.

Arthritis mutilans er en alvorlig form for leddgikt der det oppstår skade på bein og bløtvev, fører til deformitet, spesielt i hender og føtter. Det forekommer i mindre enn 10% av tilfellene med leddgikt og er oftest assosiert med kronisk revmatoid artritt og psoriasisartritt. Også kjent som kronisk absorberende leddgikt, denne tilstanden kan styres på en rekke måter, men skaden kan ikke reverseres.


Leddgikt generelt er en betennelse i leddene.

Leddgikt generelt er en betennelse i leddene. Hos pasienter med leddgikt mutilans, den kroniske betennelsen irriterer beinet og fører til beinresorpsjon, der bein begynner å brytes ned raskere enn kroppen kan erstatte det. Mineralene fra det nedbrutte beinet kommer inn i blodet og resirkuleres av kroppen. Mangler skjelettstøtte, bløtvev rundt leddet begynner også å erodere, og misdannelser utvikler seg. Disse deformitetene er mest slående i ekstremiteter, og kan bli svært deaktiverende.


Arthritis mutilans er ofte forbundet med psoriasisartritt.

Personer med denne tilstanden kan ha bøyde fingre og tær, klubbing av sifrene, og forvrengninger i form av sifrene. Et diagnostisk tegn kjent som teleskopiske fingre etter det distinkte visuelle utseendet kan utvikle seg hos pasienter med leddgikt mutilans. Nervene forblir intakte, og pasientene kan fortsette å oppleve smerte som følge av leddgikt. Fingrene og tærne blir mindre fleksible og smidige, og det kan være vanskelig for folk å fullføre oppgaver som krever finmotorikk med hendene.


Ubehandlet leddgikt kan til slutt føre til leddgikt mutilans.

Tidlig behandling av leddgikt kan være nyttig for pasienter, ettersom det er lov å fortsette uten behandling, jo verre betennelse, og jo større er sjansen for å utvikle leddgikt mutilans. For pasienter med denne tilstanden, medisiner kan brukes til smertebehandling for å holde pasienten mer komfortabel, og noen pasienter drar fordel av skånsom fysioterapi og seler for å stabilisere leddene. Det er tilfeller hvor kirurgiske behandlinger kan anbefales for å håndtere betennelse og deformitet.


Arthritis mutilans er ofte forbundet med revmatoid artritt.

Adaptive enheter designet for å hjelpe mennesker med dårlige motoriske ferdigheter kan være nyttig for personer som har mutilans med leddgikt. Dette inkluderer enheter for å hjelpe folk med å åpne containere, plukke opp ting, og utføre andre oppgaver. Å ha verktøy for å hjelpe kan øke uavhengigheten for pasienten ved å redusere avhengigheten av assistenter eller familiemedlemmer for å gjøre ting rundt huset og på jobben. Teknologi som talestyringsprogramvare for datamaskiner, dikteringsprogramvare, og så videre kan også være nyttig å ha, enten folk vil bli på jobb eller kommunisere med venner.