Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Delusions of Grandeur?

Hva er Delusions of Grandeur?

En psykisk syk person som tror han er Napoleon, er et eksempel på noen med vrangforestillinger.

Uttrykket "vrangforestillinger" brukes ofte i uformell samtale for å beskrive en person som forestiller seg at han eller hun er viktigere eller kraftigere enn han eller hun egentlig er, men den brukes mer presist for å beskrive en veldig reell og potensielt alvorlig alvorlig psykisk ubalanse. Medisinsk sett, storhetens vrangforestillinger er manifestasjoner av en psykopatologisk tilstand der en person har fantasier om makt, rikdom, og allmakt som kan hindre sosialt engasjement og svekke forsvarlig beslutningstaking. Folk som lider av denne tilstanden-som noen ganger også kalles "megalomani"-har ofte også en oppblåst følelse av selvfølelse, og kan være besatt av grandiose eller ekstravagante ting eller handlinger. Selv når de blir presentert med bevis som motsier deres vrangforestillinger, de vil fremdeles typisk holde fast ved sin feilaktige tro. Behandling er ofte mulig gjennom terapi og bruk av visse antipsykotiske legemidler, og med riktig omsorg er mennesker som lider av denne ubalansen ofte i stand til å leve funksjonelle og lykkelige liv.

Kjennetegn ved tilstanden

Kognitiv terapi kan hjelpe pasienter med å endre mønstre av vrangforestillingslogikk.

Når en person har klinisk anerkjente vrangforestillinger av storhet, han vil ofte tro at han har ekstraordinære krefter eller tror at han er kjent. Han vil vanligvis anta at folk rundt ham vet hvem han er, og kan også tro at de beundrer ham. Et av kjennetegnene på denne tilstanden er en følelse av medfødt overlegenhet, det være seg gjennom fysiske evner, rikdom, eller personlige forbindelser. Noen av de mest ekstreme formene for lidelsen får folk til å tro at de er kjente historiske skikkelser. Den psykisk syke personen som virkelig tror at han er Napoleon kan være en av de vanligste mediehenvisningene til denne vrangforestillingen.

Vrangforestillinger kan være tegn på en alvorlig psykisk lidelse.

Pasienter som har slike urealistiske overbevisninger, kan til slutt skade seg selv fysisk, mentalt, eller følelsesmessig. En person som tror han har spesielle krefter, for eksempel, kan hoppe av en bygning fordi han virkelig tror at han kan fly. Isolasjon fra familie og venner er også ganske vanlig.

Primære årsaker

Det er vanligvis litt sjelden at slike vrangforestillinger skjer helt alene, det vil si, ikke som et symptom på noen andre, vanligvis større psykisk ubalanse. En rekke forskjellige psykologiske tilstander og lidelser kan omfatte slike vrangforestillinger, selv om de kanskje oftest knytter seg til narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en tilstand der en person er ekstremt opptatt av seg selv og har oppblåste følelser av egen betydning.

Personer med vrangforestillinger blir ofte sett på som egoistiske og egoistiske.

Megalomani finnes også noen ganger hos pasienter med varierende grad av demens og psykotiske eller depressive lidelser, som bipolar lidelse og schizofreni. I noen tilfeller, vrangforestillinger om berømmelse og formue ledsages av andre mer negative følelser, inkludert forfølgelse, der pasienten tror andre er ute etter å hente ham. Problemer med kontroll kan også dukke opp, der pasienten tror at en ekstern kraft styrer tankene eller handlingene hans.

Folk som er rikere enn de rundt dem kan ha vrangforestillinger av storhet.

Noen medisiner, spesielt fencyclidine (PCP) og amfetamin, kan også bidra til eller forverre episoder. Dette er spesielt farlig fordi brukere som er høye kan tro at de har krefter som gjør dem i stand til å utføre farlige bragder som et normalt menneske ikke kunne, som å fly av en høy bygning eller stoppe et møtende tog med en hånd.

Behandlingsalternativer

Å behandle denne tilstanden kan være litt vanskelig, siden så mye avhenger av årsaken eller større psykisk tilstand. Det første noen omsorgsleverandør vanligvis vil gjøre, er å komme med en diagnose for den underliggende tilstanden, og begynne behandlingen for at . Det er ofte slik at vrangforestillingene vil forsvinne over tid når ting begynner å balansere seg igjen. Taleterapi brukes i mange tilfeller, Selv om mennesker med denne tilstanden ofte føler at de ikke trenger hjelp. Når megalomani er forårsaket av kronisk narkotikabruk, vrangforestillinger og andre psykologiske effekter forsvinner vanligvis over tid når kjemikaliene og virkningene av avhengighet forsvinner.

Problemer med offentlig oppfatning

Begrepet "vrangforestillinger" brukes ofte ikke-teknisk og feil, som er navnene på mange alvorlige psykiske tilstander som "antisosialt." Det brukes noen ganger for å beskrive mennesker som misliker diktatorer fra land, fremtredende forretningsmenn, eller kjendiser; Disse menneskene blir ofte sett på som egoistiske og egoistiske. Misbruk av begrepet på denne måten kan være farlig, selv om, siden det kan maskere eller til og med underspill situasjoner der faktiske vrangforestillinger utgjør en veldig reell psykopatologisk trussel mot en persons helse.