Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en indre brudd?

Hva er en indre brudd?

Brystbenet forbinder hver side av brystkassen.

En brystfraktur er et brudd i brystbenet som vanligvis skyldes plutselig, kraftig innvirkning. Det er vanligvis en veldig smertefull skade som kan ledsages av hevelse, blåmerker, og pustevansker. Store livstruende komplikasjoner som indre blødninger, lungekollaps, og hjertemuskelbrudd kan også oppstå. Gjenoppretting etter brystbrudd kan ta flere uker eller måneder, avhengig av skadeomfanget. Ved å ta medisiner, begrense aktivitetsnivået, og følge andre instruksjoner fra legene deres, de fleste mennesker kan til slutt komme seg fullstendig.


En medisinsk spesialist undersøker en røntgenstråle for indikasjoner på en brystfraktur.

Bilulykker med stor innvirkning er den viktigste årsaken til brystbrudd. Når bilens momentum plutselig stopper opp, brystet kan bli presset inn i rattet eller dashbordet med ekstrem kraft. En person kan også få en brystfraktur hvis han eller hun faller direkte på brystbenet fra høyden eller blir truffet i brystet med et prosjektil som beveger seg raskt, for eksempel en baseball. I de fleste tilfeller, brudd oppstår langs bunnen av brystbenet fordi det er betydelig mer skjørt og mindre beskyttet enn den tykkere øvre delen.


Bilulykker kan føre til brystbrudd.

En brystfraktur er vanligvis merkbar med en gang. En person opplever intens, bankende smerter i midten av brystet og problemer med å ta normale pust. Ved større brudd, en knitrende følelse i brystet kan føles og til og med høres når du prøver å bevege deg. Området er vanligvis blåst, veldig øm å ta på, og hovent. Andre symptomer kan være tilstede hvis det har oppstått indre skader, som rask pust og hjerteslag, svimmelhet, mental forvirring, og besvimelse.


Ethvert slag mot brystet kan potensielt forårsake brudd på brystbenet.

Det er viktig å oppsøke legehjelp når det er mistanke om brudd på brystbenet. Et helseteam kan stabilisere pasienten med oksygenbehandling og intravenøse medisiner om nødvendig. Røntgenstråler og datastyrt tomografi blir tatt fra flere vinkler for å måle omfanget av beinbruddet og for å se etter indre komplikasjoner.


Ved relativt liten brystbrudd, en pasient trenger kanskje ikke kirurgi eller et omfattende sykehusopphold. Han eller hun kan ganske enkelt bli anbefalt å unngå fysisk aktivitet i flere uker, is beinet regelmessig, og ta antiinflammatoriske medisiner for å redusere smerte og hevelse. Legen kan også forklare dype pusteteknikker og lette fysiske øvelser pasienten kan gjøre mens skaden helbreder for å øke restitusjonstiden. En mer alvorlig skade kan kreve kirurgi for å justere bein, suge blod fra brysthulen, eller reparere en skadet lunge.