Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er retinal vaskulitt?

Hva er retinal vaskulitt?

Et diagram som viser sammensetningen av et blodkar. Vaskulitt betyr at blodårene er betent.

Retinal vaskulitt er en sykdom som forårsaker smertefri skade på de minste blodårene i netthinnen, området i øyet som er ansvarlig for lysoppfatning. Denne tilstanden kan være forbundet med primære øyesykdommer eller med inflammatoriske eller smittsomme sykdommer som er systemiske, betyr at de kan påvirke andre områder av kroppen. Retinal vaskulitt er oftest forbundet med to systemiske inflammatoriske sykdommer, sarkoidose og Behcets sykdom, så vel som autoimmun sykdom multippel sklerose.


Netthinnenes minste blodkar er skadet i netthinnevaskulitt.

Retinal vaskulitt kan forårsake langvarig skade, alt fra minimal til fullstendig blindhet. Vanlige symptomer inkluderer sløret syn, en endring i fargeoppfatning, og metamorfosi, som forårsaker forvrengning av rette linjer så vel som andre bilder. Scotomas, eller blinde flekker, og flytere, små mørke former som vises i synsfeltet, er også ofte opplevd av pasienter med netthinnevaskulitt. I noen tilfeller, derimot, pasienter kan ikke oppleve symptomer på sykdommen.


Retinal vaskulitt kan forårsake blindhet på lang sikt.

En diagnose av netthinnevaskulitt stilles basert på typiske funn observert ved bruk av et oftalmoskop og et angiogram, en røntgen som bruker et kontrastfargestoff for å markere områder av netthinnen. Typiske diagnostiske funn kan omfatte vaskulær kappe, et gulhvitt område med akkumulering av inflammatoriske celler langs veggene i blodårene, samt glassblødning, en infiltrasjon av blod inn i glasslegemet, som er det klare stoffet som omfatter området i øyet som ligger mellom linsen og netthinnen. Andre vanlige funn kan omfatte en innsnevring av netthinnenes blodkar og veksten av nye blodkar.


Retinal vaskulitt er forbundet med flere sykdommer, inkludert multippel sklerose.

Behandling for netthinnevaskulitt avhenger av pasientens symptomer. En pasient kan ganske enkelt observeres, hvis betennelsen fortsatt er mild og pasientens syn ikke har blitt påvirket. Kortikosteroid øyedråper og periokulære kortikosteroid injeksjoner kan også foreskrives, hvis omfattende netthinneskader ikke er sett på angiogrammet. I alvorlige tilfeller, mer aggressiv systemisk behandling gis oralt eller intravenøst ​​for å kontrollere sykdommen. Aggressiv terapi kan kreves hvis pasienten har opplevd tap av syn eller viser tegn på makulaødem, en hevelse i det sentrale området av netthinnen.


Kortikosteroid øyedråper kan foreskrives for å behandle netthinnevaskulitt.

Prognosen for pasienter diagnostisert med retinal vaskulitt varierer sterkt mellom pasientene, og kan være svært uforutsigbar. Selv om noen pasienter aldri opplever betydelig skade relatert til sykdommen, andre vil lide totalt synstap til tross for de mest aggressive behandlingene. Selv om de fleste pasienter som er diagnostisert med netthinnevaskulitt ikke har en assosiert system sykdom, alle pasienter bør få en grundig evaluering, inkludert sentrale radiologiske og laboratorietester, på diagnosetidspunktet.