Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en fosterfibronektintest?

Hva er en fosterfibronektintest?

Kvinner som tester positivt for fosterfibronektin tidlig i svangerskapet, kan bli lagt på sengeleie, siden premature babyer kan lide av en rekke helsekomplikasjoner.

En fetal fibronektintest blir utført for å avgjøre om det er noe fetalt fibronektin (fFN) tilstede i en gravid kvinnes livmorhalsekresjoner. Dette stoffet er en type proteiner. Hvis testen er positiv, dette betyr at kvinnen kan føde snart. Det utføres ofte for å evaluere sannsynligheten for en prematur, eller for tidlig, fødsel.

Fosterfibronektin er stoffet som holder fostersekken til livmorslimhinnen. Fostervesken demper fosteret. Hvis fFN er tilstede i livmorhalsekresjonene, dette indikerer at sekken har blitt forstyrret. Det er ikke en klar indikator på for tidlig fødsel, derimot. På den andre siden, hvis det ikke er noen fFN tydelig, den vordende moren kan trygt anta at hun ikke vil gå i arbeid i minst en uke til.


Etter å ha fått resultatene av fostrets fibronektintest, en lege kan gi råd om hvile resten av svangerskapet.

Kvinner som forventer å gjennomgå en fetal fibronektintest, bør avstå fra samleie i 24 timer. De bør også informere legene sine hvis de opplever vaginal blødning. I et slikt tilfelle, Fosterfibronektintesten må kanskje utsettes. Hvis fostersekken brister, arbeidskraft er nært forestående, og testen er ikke lenger nødvendig.


Fosterfibronektintesten krever en livmorhalspinne. Denne enkle prosedyren ligner veldig på en Pap -smøre. Pasienten vil ligge på ryggen og et spekulum vil bli satt inn i skjeden hennes. En lege vil deretter sette inn en bomullspinne for å samle en liten prøve av livmorhalsmateriale.


Noen ganger, legen kan bestemme seg for å utføre vaginal ultralyd etter å ha utført fosterfibronektintesten. Dette gjør at legen kan kontrollere lengden på livmorhalsen. Hvis pasienten er nær arbeidskraft, denne målingen vil ofte være mindre enn normalt. Ultralydet tas med et slank instrument plassert i skjeden. Lydbølger sendes til en monitor og konverteres til bilder for analyse.


Resultater fra fetal fibronektintest er vanligvis tilgjengelige innen 24 timer. Disse resultatene hjelper legen med å komme med anbefalinger til den vordende moren. Pasienten kan trenge sengeleie resten av svangerskapet. Noen ganger, selv om fFN -testresultatene er negative, legen kan anbefale økt hvile, avhengig av pasientens helse.


For å beskytte fostrets helse, pasienten kan ta midlertidig medisinering for å redusere risikoen for tidlig fødsel. Disse stoffene kalles tokolytiske, eller medisiner som undertrykker arbeidskraft. I andre tilfeller, legen kan administrere en serie steroidinjeksjoner. Disse bildene bidrar til å øke fostrets lunger. Vordende mødre bør følge legens instruksjoner nøye for å forhindre en for tidlig fødsel.