Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hvor trygg er meslingimmunisering?

Hvor trygg er meslingimmunisering?

En vaksine mot meslinger.

Meslinger -vaksinasjoner er allment ansett av det medisinske samfunnet som trygge. Det er en rekke registrerte bivirkninger, men de aller fleste er ganske milde - og alle er vanligvis bedre enn å faktisk pådra seg meslingviruset. De vanligste reaksjonene er hudutslett og lav feber; ingen er smittsom, og hver varer vanligvis ikke mer enn omtrent en uke. I svært sjeldne tilfeller kan pasienter oppleve blodproblemer, spesielt lavt antall blodplater, og allergiske reaksjoner. De fleste steder, vaksinen anbefales hvis den ikke er nødvendig for nesten alle. Noen av de eneste menneskene som burde ikke få en meslinger -vaksine er gravide, spedbarn under ett år, og mennesker som lider av alvorlig immunsvikt. Det kan være utrygt under disse begrensede omstendighetene, men det er vanligvis andre ting folk i disse situasjonene kan gjøre for å begrense deres mottakelighet for viruset.


Hvordan det fungerer

Meslingvaksinasjonen beskytter også mot kusma og røde hunder.

Alle vaksinasjoner, meslinger inkludert, er designet for å hjelpe kroppen med å bygge opp en toleranse og immunitet mot et bestemt virus, slik at kroppen faktisk aldri vil trekke seg sammen hvis den blir utsatt. Meslingvaksinen inneholder vanligvis en denaturert eller "død" versjon av noen av virusets mest aggressive celler. De er ikke levende og de kan faktisk ikke smitte en person, men de bærer den essensielle genetiske kodingen som gjør at personens immunsystem kan skape en skreddersydd respons. Som sådan, hvis og når personen møter en faktisk belastning, kroppen vil allerede vite hvordan den skal reagere og vil ikke bli smittet.


Feber forekommer hos opptil 15 prosent av mennesker som mottar immunisering mot meslinger.

Meslingvaksinen ble først tilgjengelig i 1963 som en enkeltskuddsvaksinasjon. I 1973, meslingene, kusma og røde hunder (MMR) vaksine ble allment tilgjengelig mange steder, fremme effektivitet og bedre folkehelse. MMR -vaksinen brukes i mange land i stedet vaksiner mot sykdommene individuelt, men enkelte skuddvaksiner brukes fortsatt noen steder. Mye avhenger av lokale ressurser og helseveiledning. Disse vaksinene gis vanligvis til barn mellom 12 og 15 måneder, selv om noen voksne også mottar dem. Booster anbefales ofte for voksne og eldre barn som sannsynligvis vil bli utsatt, for eksempel, så vel som for mennesker som mottok noen av de tidligste forbindelsene på 1960- og 70 -tallet.


De vanligste bivirkningene

De fleste barn får MMR -vaksinasjon før de begynner på skolen, og få tilfeller av alvorlige bivirkninger er rapportert.

De vanligste bivirkningene av vaksinasjonen mot meslinger inkluderer feber og mild utslett. De fleste studier anslår at feber forekommer hos 5-15 prosent av alle som mottar vaksinen. og 5 prosent av mottakerne vil sannsynligvis få et mildt utslett. Utslett starter ofte på injeksjonsstedet, selv om de ofte kan spre seg; de er også vanlige på overkroppen, spesielt på magen og over ryggen.


Bivirkningene av immunisering mot meslinger er stort sett milde og korte.

Både utslett og feber har en tendens til å dukke opp syv til 12 dager etter immuniseringen og er ganske korte. Ingen er smittsom. Lider føler ofte at de har lavere energi og foretrekker å hvile hjemme, men det er ingen helsemessig grunn til at de skal avstå fra å gå på skole eller gå på jobb.


Mer alvorlige reaksjoner

Mindre vanlige bivirkninger inkluderer allergisk reaksjon og lavt antall blodplater, som begge kan være ganske farlige. Allergiske reaksjoner er vanligvis et resultat av en bivirkning av en eller flere av ingrediensene i vaksinen. De fleste medisinske skudd består ikke bare av det denaturerte viruset, men også en rekke suspensjon og stabiliserende komponenter, gelatin og neomycin er to av de vanligste. Rapporterte allergitilfeller har nesten alltid vært relatert til disse tilleggsbestanddelene, ikke til selve viruset.

Trombocytopeni, eller lavt antall blodplater, er ofte kortvarig og oppleves av omtrent en av hver 35, 000 mottakere. I de mest alvorlige tilfellene kan det forårsake problemer med blodpropp og organfunksjonalitet, men dette er veldig sjeldent.

Takket være MMR -vaksinen, mange utviklede land er stort sett fri for kusma, meslinger eller røde hunder.

De mest ekstreme bivirkningene av meslingimmunisering kan omfatte døvhet, koma eller permanent hjerneskade. Disse alvorlige reaksjonene er registrert i noen begrensede studier, men fordi de skjer så sjelden, medisinske tjenestemenn har ikke klart å etablere et klart årsak og virkning-forhold mellom vaksinasjonen og disse problemene. Mye kan ha å gjøre med individuell kroppskjemi og eksisterende forhold. Eksperter sier nesten enstemmig at den potensielle risikoen for disse mer alvorlige konsekvensene ikke bør få en person til å gi avkall på vaksinen, siden fordelene og sjansene for at det fungerer er så mye mer sannsynlig - og også så viktig fra et folkehelseperspektiv.


Bekymringer for graviditet og autoimmune tilstander

De fleste medisinske fagpersoner anser kvinner som er gravide og mennesker med alvorlige immunsystemkompromisser å være i en helt egen klasse når det gjelder vaksiner. I de fleste tilfeller standard meslinger vaksiner er ikke trygt for folk i begge kategoriene. Selv om viruset er denaturert, det kan være skadelig for fostre siden fosterets immunsystem vanligvis ikke har utviklet seg nok til å skape beskyttelse. Det ufødte barnet får ikke meslinger, men kan ende opp med alvorlige defekter eller andre helseproblemer som følge av vaksinen. Det er av lignende årsaker at en meslingimmunisering vanligvis ikke administreres til spedbarn under ett år.

På samme måte, mennesker som lider av en sykdom som alvorlig ødelegger immunsystemet, som ervervet immunsviktssyndrom (AIDS), leukemi eller lymfom, mangler ofte immunstyrken for å bygge opp en resistens mot viruset. Injeksjonen kan overbelaste den allerede skjøre kroppen og kan føre til en rekke infeksjoner og organsvikt, noen av dem kan være dødelige. Vaksinen anbefales vanligvis ikke for personer som gjennomgår behandling for kreft med stråling, medisiner eller store doser kortikosteroider av stort sett de samme årsakene.