Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er hjerteblokk av tredje grad?

Hva er hjerteblokk av tredje grad?

Tredje graders hjerteblokk innebærer forstyrrelse av signaler mellom atriene, på toppen av hjertet, og ventriklene, ved basen.

Tredje graders hjerteblokk er en lidelse i hjertet der hjerterytmen blir uorganisert fordi pacemaking-signalet som genereres i atria ikke passerer til ventriklene, slik at atria og ventrikler kan slå uavhengig. Det er vanligvis nødvendig å behandle denne tilstanden med en kunstig pacemaker for å regulere hjerterytmen. Den vanligste årsaken til tredjegrads hjerteblokk er hjerteiskemi, der blodstrømmen til hjertemuskelen blir avbrutt og deler av hjertet blir skadet som et resultat.


En permanent pacemaker kan brukes til å behandle en tredjegrads hjerteblokk.

Hos et sunt individ, hjerteslaget stammer fra sinoatrialknuten (SA -noden) og beveger seg gjennom til ventriklene, koordinere hjerterytmen. Hos en person med en viss grad av hjerteblokk, signalet blir avbrutt eller bremset. Når det gjelder tredjegrads hjerteblokk, også kjent som komplett hjerteblokk, signalet kommer ikke igjennom i det hele tatt. En sekundær naturlig pacemaker i ventriklene brenner av seg selv, får dem til å slå i en helt annen rytme.


En pasient med tredjegrads hjerteblokk vil oppleve symptomer som brystsmerter, anstrengt pust, og overdreven svette. På et elektrokardiogram, to forskjellige mønstre vil bli sett, gjenspeiler den ukoordinerte innsatsen til atria og ventrikler. Medisiner kan administreres eller trekkes tilbake, hvis medisiner er årsaken til hjerteblokken. Kunstig pacing, vanligvis først med en midlertidig pacemaker, brukes ofte for å stabilisere hjerterytmen. Hvis pasienten ikke forbedrer seg selvstendig, en permanent pacemaker kan implanteres for å regulere pasientens hjerterytme.


Med en mekanisk pacemaker på plass, en pasient med tredjegrads hjerteblokk bør være stabil og kan delta i normale aktiviteter når han er blitt frisk etter pacemakeroperasjonen. En lege kan anbefale å sakte gjenoppta vanlige aktiviteter for å gi kroppen tid til å justere seg. Trening som svømming eller turgåing kan være nyttig for å bli aktiv etter hjerteoperasjon og holde det kardiovaskulære systemet så sunt som mulig.


Personer med en historie med hjerteproblemer har større risiko for å utvikle tredjegrads hjerteblokk. Kardiovaskulære tilstander som er kjent for å forårsake iskemi, som koronarsykdom, er en betydelig risikofaktor. Å håndtere hjertesykdommer og fremme kardiovaskulær helse med trening og et balansert kosthold vil hjelpe pasienter til å redusere risikoen for å utvikle hjerteproblemer og vil begrense alvorlighetsgraden av pågående hjerteproblemer. Det er også tilrådelig å oppsøke lege regelmessig for evaluering for å avgjøre om pasientens tilstand endres og foreta justeringer i en behandlingsplan tilsvarende.