Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er flyøre?

Hva er flyøre?

Tyggegummi kan lette øretrykket forårsaket av endringer i barometrisk trykk når du flyr.

Flyøre er en vanlig tilstand som oppstår når folk bruker flyreiser, og det kan også kalles aerotitt eller barotittmedier, eller ørebarotrauma. I bunn og grunn, det er forårsaket når trykket i mellomøret overstiger det i det ytre miljøet. Dette kan skape en situasjon der trommehinnen ikke vibrerer ordentlig og hvor den strekker seg, noe som kan føre til ubehag. I sjeldne tilfeller, mangel på balansert trykk i og utenfor mellomøret resulterer i brudd eller rift i trommehinnen. De fleste vil bare oppleve et mildt flyøre når de flyr.


Ørene til dykkere dykker når de går ned i dypere dyp.

Symptomer på denne tilstanden kan omfatte en følelse av trykk i ørene eller tetthet eller ørebelastning. Folk kan også merke litt redusert hørsel og litt mild øreverk. Noen ganger er symptomene mer uttalt og kan omfatte svært alvorlige ørepine, svimmelhet eller reisesyke, ringer i ørene, blødning fra ørene, og betydelig hørselstap.


Gape kan hjelpe til med å avlaste flyets øre.

Flere ting kan bidra til å forhindre eller minimere symptomer på flyøre, og disse bør praktiseres under start og landing av flyvninger når trykkforskjellene er størst. Gespes, tyggegummi og svelging kan alle hjelpe lufttrykket til å utjevne fordi disse metodene hjelper ørene til å slippe ut ekstra luft. Noen mennesker har godt av å ta avsvellende midler eller antihistaminer omtrent en halv time før flytur, men hvis et antihistamin forårsaker søvnighet, det må kanskje unngås fordi søvn under start eller landing kan forverre problemet.


Flyøre skjer når trykket i mellomøret overstiger trykket i det ytre miljøet.

Et annet alternativ for mange mennesker er å praktisere en prosedyre som kalles Valsalva -manøveren. Med fingrene som klemmer nesen, folk blåser forsiktig som om de skulle blåse nesen. Dette kan også raskt frigjøre luft inne i øret. Andre ting som kan hjelpe inkluderer å drikke en drink under stigning og nedstigning av fly, og holder seg godt hydrert. De som har betydelig forkjølelse eller ørebetennelse når de flyr, kan oppleve flere problemer med denne tilstanden.


Å ta antihistaminer før du går ombord på et fly kan bidra til å redusere sjansene for å utvikle flyøret.

Under de fleste omstendigheter løser flyøret seg raskt når en flytur er avsluttet, men i visse tilfeller tilstanden vil vedvare. Hvis milde symptomer er tilstede noen timer etter en flytur, er det vanligvis nødvendig å oppsøke lege. De som har alvorlige symptomer som ekstrem smerte eller øreblødning, bør sannsynligvis ikke vente noen timer, men kan dra nytte av medisinsk hjelp med en gang.


Flyøret løser seg vanligvis etter at flyet har landet og flyet er over.

I de fleste tilfeller foreskriver leger forskjellige avsvannende midler og smertestillende medisiner for å behandle problemet. Svært alvorlig ørebarotrauma kan kreve mer omfattende behandling inkludert myringotomi, hvor det oppstår et lite kutt i trommehinnen for å utjevne lufttrykket raskt. De fleste trenger ikke myringotomi.

Selv om denne tilstanden er forbundet med flyging, det kan skje under andre omstendigheter. Lufttrykkbalansen kan påvirkes når folk stiger raskt når de kjører og lufttrykket utvendig endres raskt. Dykking er en annen aktivitet som kan resultere i ørebarotrauma, og noen mennesker utvikler tilstanden som et resultat av plutselige fysiske traumer i øret.