Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Insulinresistens

Insulinresistens

Hva er insulinresistens?

Insulinresistens er en tilstand knyttet til prediabetes og type 2 diabetes. Insulinresistens betyr at kroppen din ikke klarer å reagere på mengden hormon insulin den produserer. Insulin er laget av bukspyttkjertelen, et av kroppens organer. Det bidrar til å beskytte kroppen din mot å få for mye sukker (glukose). Glukose gir deg energi. Derimot, for mye sukker er skadelig for helsen din.

Symptomer på insulinresistens

De fleste skjønner ikke at de har insulinresistens før de har tatt en blodprøve. Alle har høyt blodsukkernivå fra tid til annen. Derimot, når kroppens sukkernivå er konstant høyt, du merker kanskje at du er tørst enn vanlig, tisse mer, er mer sliten, har tåkesyn, og har litt kribling på bunnen av føttene.

Hva forårsaker insulinresistens?

Fedme (er betydelig overvektig og magefett), en inaktiv livsstil, og en diett med mye karbohydrater er de viktigste årsakene til insulinresistens. Noen kvinner utvikler insulinresistens mens de er gravide. Dette kalles svangerskapsdiabetes. Enkelte sykdommer er assosiert med insulinresistens. Det inkluderer hjertesykdom, alkoholfri fettleversykdom, og polycystisk ovariesyndrom.

Enkelte risikofaktorer er forbundet med insulinresistens, gjelder også:

 • En familiehistorie med diabetes
 • En stillesittende (ikke aktiv) livsstil
 • Løp (spesielt hvis du er svart, Latinamerikansk, eller indianer)
 • Alder (jo eldre du blir, jo mer risikoen øker)
 • Hormoner
 • Steroid bruk
 • Noen medisiner
 • Dårlige søvnvaner
 • Røyking

Hvordan diagnostiseres insulinresistens?

Legen din vil stille deg spørsmål om symptomene dine, din personlige og familiens medisinske historie, vurdere vekten din, og ta blodtrykket. Diagnose av insulinresistens krever en blodprøve. Dette kan gjøres gjennom en liten fingerprikk eller ved å ha en liten nål satt inn i en vene for å ta en blodprøve. Du må ofte faste (unngå å spise eller drikke annet enn vann) 8 timer før testen. Blodprøven blir sendt til et laboratorium for testing. Det vil teste fastende blodsukker. Alt mer enn 100 mg/dL er en indikasjon på insulinresistens. Legen din kan også få laboratoriet til å sjekke kolesterolnivået ditt (fra samme blodprøve). Personer med insulinresistens har ofte høyt kolesterol.

American Academy of Family Physicians (AAFP) anbefaler blodsukkerscreening av alle gravide for svangerskapsdiabetes etter 24. svangerskapsuke. Også, AAFP anbefaler blodsukkermåling for voksne i alderen 40 til 70 år som er overvektige eller overvektige og kan ha risiko for hjertesykdom.

Kan insulinresistens forebygges eller unngås?

Du kan ikke forhindre eller unngå risikofaktorer som rase, alder, og en medisinsk familiehistorie. Du kan ta skritt for å redusere insulinresistensen ved å gå ned i vekt (selv 10% kan gjøre en forskjell), trener regelmessig, og spise et sunt kosthold. Velg sunne karbohydrater. For eksempel, spis fullkornsbrød i stedet for hvitt brød, drikke vann i stedet for brus, og reduser inntaket av sukkerholdige matvarer.

Hvis du har eller har hatt svangerskapsdiabetes, insulinresistensen forsvinner vanligvis etter fødselen. Derimot, du har større risiko for å få diagnosen type 2 diabetes når du er eldre. Det bør være en advarsel om å endre kosthold og livsstil tidlig, slik at du kan utsette det så lenge som mulig.

Behandling av insulinresistens

Kosthold, vekttap, og trening kan forbedre insulinresistensen. Derimot, de fleste trenger medisin også. Legen din kan foreskrive en medisin som fungerer best for dine helse- og livsstilsbehov. Hvis din insulinresistens fører til ukontrollert type 2 diabetes, du kan trenge insulin (gitt gjennom en pumpe eller daglig injeksjon).

Lever med insulinresistens

Å leve med insulinresistens krever livsstilsendringer samt regelmessig bruk av reseptbelagt medisin. Du må være mer forsiktig når du velger måltider og snacks, lese etiketter, og opprettholde en lavere vekt. Du må også forplikte deg til regelmessig mosjon og ta medisinene som foreskrevet.

Spørsmål til legen din

 • Fører insulinresistens alltid til diabetes?
 • Hvis jeg ser på hva jeg spiser i ung alder, kan jeg unngå insulinresistens når jeg er eldre?
 • Kan tynne mennesker ha insulinresistens?
 • Vil insulinresistens gjøre det vanskeligere for meg å gå ned i vekt?