Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Matallergier

Matallergier

Hva er en matallergi?

En matallergi er en unormal reaksjon av immunsystemet ditt på en mat. Immunsystemet er den delen av kroppen din som bekjemper infeksjoner. Reaksjonen kan være mild eller alvorlig. Matintoleranse er annerledes enn matallergi. Matintoleranse er et ubehagelig symptom utløst av mat (oppblåsthet, gass, magekramper). Derimot, det involverer ikke immunsystemet ditt.

Symptomer på matallergi

Symptomer på matallergi er vanligvis umiddelbare. De vanligste symptomene på matallergi inkluderer:

 • Elveblest (store støt på huden).
 • Opphovning.
 • Kløende hud.
 • Kløe eller prikking i munnen.
 • Metallisk smak i munnen.
 • Hoste, problemer med å puste, eller piping.
 • Tetthet i halsen.
 • Kramper i magen.
 • Diaré.
 • Oppkast.

Personen kan også føle at noe ille kommer til å skje. De kan ha blek hud (på grunn av lavt blodtrykk) eller miste bevisstheten. De kan også ha kroniske sykdommer. Eksem (hudlidelse) og astma (luftveissykdom) er de vanligste.

En matallergi kan være dødelig hvis den er alvorlig nok til å forårsake en reaksjon som kalles anafylaksi. Denne reaksjonen blokkerer luftveiene og gjør det vanskelig å puste.

Hva forårsaker matallergi?

Selv om folk kan være allergiske mot alle typer mat, de fleste matallergier er forårsaket av tre nøtter, peanøtter, melk, egg, soya, hvete, fisk, og skalldyr. Disse 8 matvarene står for 90 prosent av matallergier. De fleste som har matallergi er allergiske mot færre enn fire matvarer.

I tillegg studier har funnet ut at noen tilsetningsstoffer, som gult matfargestoff og aspartam (kunstig søtningsmiddel), forårsake problemer hos noen mennesker. Sukker og fett er ikke forbundet med matallergi.

Hvordan diagnostiseres en matallergi?

Hvis du har hatt en unormal reaksjon på en mat, se legen din. Han eller hun vil undersøke symptomene dine og spørre om din helsehistorie. Legen din kan sette deg på et eliminasjonsdiett. Dette er når du ikke spiser noen mistenkelig mat på en stund, og deretter legger du dem tilbake en om gangen. Legen din kan også utføre hud- og blodprøver.

Mange barn vokser vanligvis allergi mot melk, egg, soyabønner, og hvete. Folk vokser sjelden opp allergi mot peanøtter, trenøtter, fisk, og skalldyr.

Kan matallergi forhindres eller unngås?

Når en matallergi er diagnostisert, unngå maten som forårsaker det. Hvis du har en allergi, du må lese etikettene på alle tilberedte matvarer du spiser. Legen din kan hjelpe deg med å lære å unngå å spise feil mat. Hvis barnet ditt har matallergi, gi skolen eller andre omsorgsleverandører instruksjoner om hvilke matvarer som skal unngås. Fortell dem hva de skal gjøre hvis maten blir spist ved et uhell. Det finnes ingen kur mot matallergi.

Matallergi behandling

Det er ingen kur for matallergi. Hvis du har en mild reaksjon (kløe, nysing, utslett, eller utslett), legen din vil gi deg antihistaminer og oral eller aktuell steroidmedisin. En alvorlig reaksjon av anafylaksi behandles med et legemiddel som kalles epinefrin. Denne medisinen må gis raskt for å redde livet ditt. Hvis du eller barnet ditt har en alvorlig allergi, legen din kan til enhver tid gi deg en resept på en epinefrinpenn. Legen din kan vise deg hvordan og når du skal bruke pennen. En person som har en alvorlig allergisk reaksjon, bør kjøres med ambulanse til legevakten på sykehuset.

Å leve med matallergi

Å leve med matallergi kan forårsake frykt og angst når du spiser på en restaurant eller hos noen andre. Du vil alltid lure på om din problematiske mat er kombinert med resten av måltidet. Også, hvis du har matallergi mot de fleste av de 8 vanlige matvarene, du kan føle deg frustrert over begrensningene i livet ditt.

Spørsmål til legen din

 • Hvordan skal jeg håndtere å ha en matallergi -reaksjon?
 • Er den første dårlige reaksjonen vanligvis mild eller alvorlig?
 • Er matallergi arvet?
 • Vises symptomene i en bestemt rekkefølge for å gi deg en advarsel?
 • Kan du utvikle matallergi senere i livet?