Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Fekal inkontinens

Fekal inkontinens

Hva er fekal inkontinens?

Fekal inkontinens er manglende evne til å kontrollere avføring. Dette fører til at avføring (avføring) lekker fra endetarmen på uventede tidspunkter. Det er mer vanlig hos kvinner og hos eldre av begge kjønn.

Mange mennesker som har fekal inkontinens skammer seg over å snakke om dette problemet med legen sin. De tror at ingenting kan hjelpe dem. Derimot, mange effektive behandlinger for fekal inkontinens er tilgjengelige.

Symptomer på fekal inkontinens

Fekal inkontinenssymptomer kan være milde (striper eller flekker av lekket avføring i undertøyet) til mer alvorlige (ikke være i stand til å kontrollere avføring).

Hva forårsaker fekal inkontinens?

Tarmfunksjonen styres av 3 ting:analt lukketrykk, rektal følelse, og rektal lagringskapasitet. Den anale lukkemusklen er en muskel som trekker seg sammen for å forhindre avføring fra å forlate endetarmen. Denne muskelen er avgjørende for å opprettholde kontinuitet. Rektal følelse forteller en person at avføring er i endetarmen og at det er på tide å gå på do. Endetarmen kan strekke seg og holde avføring en stund etter at en person blir klar over at avføringen er der. Dette er rektal lagringskapasitet.

En person må også være våken nok til å legge merke til rektalfølelsen og gjøre noe med det. Han eller hun må også kunne flytte til et toalett. Hvis noe er galt med noen av disse faktorene, da kan fekal inkontinens oppstå.

Muskelskade er involvert i de fleste tilfeller av fekal inkontinens. For noen mennesker, denne skaden oppstår vanligvis under fødsel. Det er spesielt sannsynlig at det vil skje i en vanskelig fødsel som bruker tang eller en episiotomi. En episiotomi er når et kutt gjøres for å forstørre åpningen til skjeden før levering. Muskelskade kan også oppstå under rektal kirurgi, for eksempel kirurgi for hemorroider. Det kan også forekomme hos personer som har inflammatorisk tarmsykdom eller en perirektal abscess.

Folk kan ofte kompensere for muskelsvakhet. Typisk, inkontinens utvikler seg senere i livet når muskler svekkes og støttestrukturer i bekkenet løsner.

Skader på nervene som kontrollerer analmuskelen eller regulerer endetarmsfølelse er også en vanlig årsak til fekal inkontinens. Nerveskade kan oppstå i følgende situasjoner:

 • Under fødsel
 • Med alvorlig og langvarig belastning for avføring
 • Med sykdommer som diabetes, ryggmargs svulster, og multippel sklerose

Fekal inkontinens kan også være forårsaket av redusert elastisitet i endetarmen. Dette forkorter tiden mellom følelsen av avføringen og det presserende behovet for å ha avføring. Kirurgi eller strålingsskade kan arr og stivne endetarmen. Inflammatorisk tarmsykdom kan også gjøre endetarmen mindre elastisk.

Fordi diaré er vanskeligere å kontrollere enn dannet avføring, det er et ekstra stress som kan føre til fekal inkontinens.

Hvordan diagnostiseres fekal inkontinens?

Sammen med en fysisk eksamen, legen din vil kanskje gjøre andre tester, for eksempel en anorektal manometri. Dette tester anal press, rektal elastisitet, og rektal følelse. Disse testene kan finne årsaken til inkontinensen.

Kan fekal inkontinens forebygges eller unngås?

Selv om du kan redusere risikoen for fekal inkontinens, det er ikke sikkert du alltid kan forhindre det. Dette er fordi anal muskler kan bli skadet uten din skyld. Disse musklene vil også naturlig svekkes over tid, til tross for din beste innsats for å holde dem sterke.

Fekal inkontinensbehandling

Heldigvis, effektiv behandling for fekal inkontinens er tilgjengelig, så det er viktig at du snakker med legen din om det. Forsøk på egenbehandling er vanligvis mislykket.

Behandlingen av fekal inkontinens varierer og avhenger av årsaken til problemet ditt. Legen din kan anbefale en eller flere av følgende behandlinger:

 • Kostholdsendringer. Forebygging av diaré og forstoppelse er vanligvis veldig nyttig for å kontrollere inkontinens. Endringer i kostholdet ditt, for eksempel å justere mengden fiber du spiser, drikker mer væske, eller endring av mengden mat du spiser kan ofte forhindre diaré og forstoppelse.
 • Medisin. Legen din kan foreskrive avføringsmidler, medisiner mot diaré, eller avføringsmykner for å behandle inkontinens. Snakk med legen din før du tar reseptfrie inkontinensmedisiner.
 • Tarmtrening. Å utvikle et vanlig tarmbevegelsesmønster kan være veldig nyttig. Dette kan innebære å gå på do på bestemte tidspunkter av dagen, for eksempel etter at du har spist eller en behandling som kalles anorektal biofeedback. Denne prosedyren måler lukkemuskelkontraksjonene dine mens du gjør spesielle øvelser som kalles Kegel -øvelser. Biofeedback -trening kan styrke lukkemuskulaturen og gi deg mer kontroll over avføringen.
 • Kirurgi. Flere forskjellige kirurgiske inngrep kan behandle fekal inkontinens. Ofte reparerer eller erstatter disse operasjonene lukkemuskler.

Lever med fekal inkontinens

Å leve med fekal inkontinens kan være sosialt og følelsesmessig utfordrende, uansett alder. Ikke la det isolere deg. Ikke vær flau over å snakke med legen din hvis du har fekal inkontinens. Det er en tilstand som kan behandles veldig godt. Legen din kan anbefale den beste behandlingen for deg.

Hvis en behandlingsplan ikke helt løser din fekal inkontinens, Det er mange produkter som kan hjelpe deg med å skjule det diskret. Disse inkluderer engangsundertøy og en lapp som stikker mellom kinnene for mindre tarmlekkasje.

Spørsmål til legen din

 • Hva er den beste behandlingen for meg?
 • Hvor lenge varer behandlingen min?
 • Er det noe jeg kan gjøre hjemme som kan hjelpe?
 • Er det noen medisiner jeg kan ta?
 • Vil øvelser hjelpe?
 • Hvor lang tid vil jeg bli frisk etter operasjonen?
 • Må jeg ha noen fysioterapi etter operasjonen?
 • Bør jeg spise mer fiber?