Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Gnathostomiasis?

Hva er Gnathostomiasis?

Gnathostomiasis er en zoonotisk sykdom finnes hovedsakelig i tropiske områder. Det oppstår når pasienter får i den tredje larvestadiet av rundormer i Gnathostoma slekten, og det kan føre til flere uker med ubehag. Spredningen av denne tilstanden er først og fremst et resultat av likegyldig hygiene under matlaging og manglende overholdelse av sikkerhetsregler ved tilberedning av matvarer. Reisende kan utvikle gnathostomiasis hvis de spiser dårlig forberedt lokale matvarer. For folk som ofte reiser, er det viktig å nevne dette på medisinsk avtaler.

Rundormer naturlig lever i dyre vertene, som med jevne mellomrom skiller ut egg. Dersom eggene nå vannet, kan de utvikle seg til en embryonisk tilstand og vil bli fortært av andre organismer. Som dyr som fisk og frosker spise disse organismene, eggene videreutvikle, og når mennesker spise rå eller ufullstendig kokt kjøtt eller fisk, kan de i seg larverundormer og utvikle en infeksjon. Det kan ta så lite som 24 timer før symptomene begynner å vises.

Pasienter som har gnathostomiasis vanligvis legger merke hud hevelse og ubehag først. Deres hud kan bli kløende, og hevelsen har en tendens til å bevege seg over hele kroppen med i løpet av infeksjonen. Gastrointestinale plager er vanlig, og noen pasienter utvikler alvorlig smerte fordi organismene migrere gjennom sine abdominal organer. Hvis pasienten får Antiparasittiske narkotika for å drepe organismene, vil hevelsen redusere, og pasienten skal føle seg mye mer behagelig.
annonse

Uten behandling kan gnathostomiasis føre til alvorlige komplikasjoner. Parasittene kan skade indre organer, og kan utløse frigjøring av en rekke kjemiske forbindelser i kroppen. Pasienter som kan gå inn i organsvikt i ekstreme tilfeller. Den smerte og hevelse kan være alvorlig ubehagelig og kan begrense pasientens aktivitetsnivå og gjøre det vanskelig for ham eller henne til å utføre vanlige oppgaver. Det er mulig for organismer å leve så lenge som 10 år i en menneskelig vert hvis han eller hun ikke får medisinsk behandling, og de kan forårsake betydelig skade underveis.

Denne infeksjonen er sjelden utenfor tropisk regioner, og i tropene, gnathostomiasis kan kontrollert relativt enkelt. Matlaging matvarer grundig og være forsiktig med mat håndtering og lagring bør være tilstrekkelig for å hindre overføring av farlige tredje larvestadiet av rundorm. Det er viktig for folk å kutte kjøtt og grønnsaker på ulike overflater, til å rengjøre skjærebrett og andre overflater grundig etter at de kommer i kontakt med rått kjøtt, og for å sjekke kjøtt etter steking for å bekrefte at de er gjennomstekt.