Hva er Barophobia?

Barophobia er frykten for tyngdekraften. De som lider av denne fobien har irrasjonelle bekymringer om den potensielle faren for tyngdekraften. Barophobia er ofte forårsaket av traumatiske fallulykker i barndommen. I andre tilfeller er det forårsaket av den enkelte forestille skade hendelser som følge av tyngdekraften enten sviktende eller bli altfor kraftig. Behandlinger for barophobia inkluderer teller conditioning, systematisk desensitivisering, eksponeringsterapi og hypnoterapi.

En person som lider av barophobia føles maktesløse overfor gravitasjon. Han kunne frykte at tyngdekraften vil plutselig opphøre å eksistere, sende alt og alle i luften. Alternativt blir tyngdekraften oppfattes som å ha potensiale til å plutselig bli kraftig og i stand til å skade mennesker.

Symptomene på barophobia er lik som mange fobier. En person med barophobia vil vanligvis oppleve følelser av panikk, frykt, terror og angst. Disse symptomene kan manifestere seg når personen rir en rulletrapp eller heis, for eksempel. Tendensen til å gå langt for å unngå å sykle en heis eller en fornøyelsespark ride er ett symptom på tilstanden. Fobisk enkelte vil vanligvis oppleve pustevansker og en akselerert hjerterytme når han befinner seg i disse situasjonene.
Ad

Behandlingen for barophobia fokuserer på å eliminere frykten og avslappende pasienten. En teller conditioning metoden brukes i noen tilfeller hvor fobisk person er bedt om å bevisst erstatte hans engstelig tanker med avslapning. Neste gang han tenker på å gå opp et sett med trapper eller ri ned en heis, for eksempel, kan han bli bedt om å engasjere seg i dyp pusting eller andre avspenningsteknikker for å overvinne sin fobi.

Når fobisk enkelte har lært avslapping teknikker, vil noen rådgivere gjelder systematisk desensitivisering og eksponeringsterapi. I dette tilfellet, kan pasienten bli bedt om å ta inkrementelle skritt for å overvinne sin fobi. Han kan bli bedt om å gå inn i en heis eller et annet sted som vanligvis stimulerer hans fobi. Han er så å bevisst bruke avslapping teknikker som en måte å overvinne frykten for tyngdekraften.

Hypnoterapi kan også være nyttig for barophobia. I dette tilfelle hypnoterapeut fører pasienten inn i en tilstand av dyp avslapning. Mens pasienten er i avslappet tilstand, deprograms terapeuten hjernen vekk fra den fryktelige tilstand og lærer personen å vedta nye tanker når han neste opplever frykt for tyngdekraften. Mange hypnotherapists også lære en avslapnings mekanisme som pasienten kan umiddelbart søke neste gang han opplever fobi.