Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de ulike årsakene til munnsår?

Hva er de ulike årsakene til munnsår?

En munn sår er definert som enhver form for lesjon, skader eller sår inni, utenfor eller i nærheten av munnen. Det er bokstavelig talt hundrevis av årsaker til munnsår, fra mild irritasjon eller virus til alvorlige infeksjoner eller sykdommer. Munnsår kan påvirke folk i alle aldre eller befolkningen.

Kreft er den vanligste og mest harmløse form av munn sår, og kan være forårsaket av alt fra vitaminmangel til stress. De er sår på innsiden av munnen, og forsvinner vanligvis i løpet av få dager, selv uten behandling. Et annet stort sett ufarlig munn sår er forårsaket av traumer til munnen eller tannkjøtt, som overdreven børsting eller uhell bite ens leppe. Gingivitt og periodontal sykdom som forblir ubehandlet kan også være en av årsakene til munnsår.

Noen virus manifesterer seg med lesjoner på kroppen, særlig på lepper og rundt utsiden av munnen. Herpes simplex virus er et vanlig eksempel, og utbrudd av dette viruset vanligvis resulterer i munnsår, også kjent som feber blemmer, utenfor munnen. Så mye som 80% av befolkningen bærer viruset kjent som herpes type 1.
annonse

Soppinfeksjoner kan også være en av årsakene til munnsår, og trøske er kanskje den vanligste. Det er forårsaket av en infeksjon av gjær sopp, og for det meste manifesterer hos spedbarn og små barn. Oral trost er også kalt oral candidiasis, og det resulterer i en hvit eller off-white innskudd i munnen eller på tungen. Oral trost kan skrapes av, ofte resulterer i sår inne i munnen og mulig blødning.

Visse typer medisiner, spesielt kjemoterapi narkotika, er kjent for å være en av årsakene til munnsår. Tilstanden kan fortsette så lenge en person tar en viss medisin. I et slikt tilfelle, fordelene langt oppveier ulempene siden munnsår er stort sett ufarlig. Fremdeles andre årsaker til munnsår inkluderer mer alvorlig sykdom, som kreft i munnhulen eller leukoplaki.

Munnsår er ofte ubehandlet fordi de er vanligvis forbigående og forsvinner av seg selv, slik at folk flest ikke søker medisinsk behandling. Leger, ved full undersøkelse av pasienten, kan vanligvis diagnostisere årsaken til munnsår og anbefalt behandling hvis det er mulig. Dette kan inkludere en endring i kosthold eller tillegg av kosttilskudd. I tilfellet med herpes simplex, er det ingen helbredelse, men enkelte legemidler kan redusere alvorlighetsgraden av utbrudd. I alvorlige tilfeller av munnsår, kan de tjene som en forløper til en diagnose på en mer alvorlig sykdom.