Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er odontofobi?

Hva er odontofobi?

odontofobi er en alvorlig frykt for å gå til tannlegen eller å ha en dental prosedyren utføres. Mange mennesker opplever noen form for negative følelser når du besøker tannlegen, men folk med odontofobi ofte unngå en dental eksamen med mindre det er et alvorlig problem. Noen ganger kan en frykt for tannleger er forårsaket av en direkte erfaring, men det kan også være et resultat av indirekte opplevelser, for eksempel høre en dårlig historie fra en venn. Behandling kan innebære enten atferdsmessige teknikker eller medisiner, avhengig av alvorlighetsgraden av problemet.

Selv om en alvorlig frykt for tannbehandling er relativt uvanlig, har det blitt anslått at rundt tre av fire mennesker i USA har noen frykt for å gå til tannlegen. Rundt 5 prosent av disse menneskene har alvorlig odontofobi, som hindrer dem fra å besøke en tannlege med mindre det er et nødstilfelle. Unngå tannbehandling til et alvorlig problem oppstår ofte forsterker en persons negative oppfatninger om tannleger.

odontofobi er vanligvis et resultat av en dårlig opplevelse. De fleste mennesker med en alvorlig frykt for tannbehandling har hatt en smertefull dental prosedyre i sitt liv, ofte som et barn. Dette er kjent som odontofobi forårsaket av direkte erfaring. Det er antatt at uhøflig eller utilnærmelig tannleger er mer sannsynlig enn vennlige tannleger å forårsake odontofobi gjennom direkte erfaring.
Ad

Noen mennesker utvikler odontofobi gjennom indirekte erfaringer. Hvis for eksempel en person hører jevnlig negative historier fra andre mennesker om tannbehandling, så han eller hun kan bli engstelig til tross for at ingen direkte negative erfaringer. Skildringen av tannleger i media kan også føre til en person til å bli engstelig for tannbehandling uten å ha noen direkte erfaring.

Det finnes en rekke teknikker for behandling av odontofobi. Atferdsmessige teknikker, slik som positiv forsterkning, er ofte effektive ved behandling av mild til moderat tilfeller. Undervisning en person avslapping strategier også kan hjelpe i enkelte situasjoner. Andre metoder, som for eksempel hypnoterapi og nevro-lingvistisk programmering (NLP), er noen ganger nyttig for behandling av en frykt for tannbehandling.

Hvis tannpleie er nødvendig snarest, men en pasient ikke føler seg i stand til å gjennomgå prosedyren, da medisinen er noen ganger nødvendig. I noen tilfeller et mildt beroligende er gitt til en pasient for å hjelpe ham eller henne slappe av og føle seg mindre stresset. Fordelen med milde beroligende midler er at pasienten kan fortsatt snakke med tannlegen. Noen ganger kan imidlertid, avhengig av typen av prosedyre blir utført, en generell bedøvelse kan være nødvendig.