Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste årsakene til dårlig fordøyelse og oppblåsthet?

Hva er de vanligste årsakene til dårlig fordøyelse og oppblåsthet?

Fordøyelsesbesvær og oppblåsthet er symptomer på mange medisinske problemer. Noen av de vanligste er laktoseintoleranse, irritabel tarm syndrom og overgangsalder. En annen ganske vanlig årsak til dårlig fordøyelse og oppblåsthet er følsomhet for visse typer mat, som for eksempel de som er for fet eller for spennende for noen fordøyelsessystem. Fordøyelsesbesvær og oppblåsthet ofte opptrer sammen, og mange ganger er ledsaget av gass.

Ordet fordøyelse
er definert som ubehag eller sykdom stammer fra kroppens manglende evne til å fordøye maten. Dette kan skje på grunn av mat som folk spiser eller hvor de spiser det. Forbruker for mye mat på en gang, ikke tygge maten godt nok, og spiser for fort er alle ting som kan føre til dårlig fordøyelse og oppblåsthet. Å spise for mye fet, fet eller sukkerholdig mat også kan irritere en persons mage og øke veksten av bakterier i tykktarmen. Bakteriene deretter føre en person til å utvikle mer gass, noe som skaper en oppblåsthet følelse i magen.
Ad

Laktoseintoleranse kan føre til dårlig fordøyelse og oppblåsthet kort tid etter at en person har spist noe som har meieri i den. Oppkast, diaré og gass ofte følger med disse to symptomer. Dette fordøyelsesforstyrrelser oppstår fordi tynntarmen ikke gir den riktige mengde av enzymet laktase eller den produserer ikke noe i det hele tatt. Symptomene kan starte når en person er ung eller kan utvikle seg som han blir eldre. Unngå melkeprodukter eller ta en laktase supplement før du spiser meieriprodukter kan bidra til å lindre symptomene.

Irritabel tarm syndrom (IBS) er en tilstand der kroppens tarmsystemet ikke fungerer som det skal. Mange lider har tilfeller når de har hyppig avføring; andre ganger de lider av forstoppelse. Fordøyelse og oppblåsthet, sammen med diaré og kramper, er vanlige klager av IBS. Selv om det er smertefullt og skaper ganske mye ubehag for personen opplever det, må legene ikke tro det faktisk fører til noen permanent skade på kroppen.

IBS er antatt å være forårsaket av problemer med kolon. Symptomer kan gjøres verre av stress, koffein og store måltider. Visse medisiner og matvarer kan også forverre IBS symptomer. Det har blitt teoretisert at hormoner knyttet til menneskelig reproduktive systemet kan også spille en rolle i IBS.

Kvinner går gjennom overgangsalderen ofte opplever nattesvette, hetetokter, irritabilitet og humørsvingninger. Fordøyelse og oppblåsthet også er vanlige klager, fordi å ha for mye eller for lite av visse hormoner i kroppen kan føre til et utvalg av problemer, inkludert overflødig gass. Oppnå riktig balanse av de riktige hormonene for hvert trinn i overgangsalderen er nøkkelen til å håndtere symptomene.